ACTUALITAT
Carregant...
14 de maig 2014

Info Post

Com ja va passar en l'atac terrorista dirigit per la branca somalí d'Al-Qaida a la Península Aràbiga Al Shabaab a Kenya, el Mossad enviarà un equip d'elit a Nigèria per ajudar a alliberar les 300 nenes cristianes segrestades per la franquicia nigeriana d'Al-Qaida Boko Haram

14/05/2014 || Un equip d'equip d'assessors israelians en matèria d'intel·ligència vinculats al Mossad s'espera que arribin a Nigèria d'aquí pocs dies "per ajudar les forces de seguretat del país en la seva lluita contra l'organització terrorista islàmica Boko Haram, que va segrestar a més de 300 nenes de l'escola a l'abril. 

Aquesta ajuda ha estat el resultat d'una trucada telefònica del passat diumenge entre el primer ministre Benjamin Netanyahu i el president de Nigèria, Goodluck Jonathan, que va acceptar l'ajuda israeliana. 

Segons l'excap del Mossad, el General de Divisió Danny Yatom, la política d'Israel de no compartir informació d'intel·ligència amb les autoritats locals en aquest tipus de situacions se seguirà aplicant ja que "hem de recordar que ja ha passat un mes des del segrest i les coses que es podrien haver fet a l'inici de la crisi són impossibles de fer avui". Yatom ha explicat que aquest equip israelià del Mossad probablement estarà integrat per especialistes en les crisis de segrest. "A més de l'incident terrorista al Westgate Mall de Kenya, on el Mossad també va oferir la seva ajuda, hi ha hagut moltes situacions en el passat, on l'Estat d'Israel també ha ofert la seva ajuda" i ha afegit que "en la seva major part, aquests països també han acceptat l'ajuda del Mossad, però algunes d'aquestes circumstàncies mai s'han publicat".

Yatom va dir que els experts israelians podrien proporcionar orientació als nigerians en la construcció d'un millor panorama de les opcions més eficaces per reunir informació d'intel·ligència sobre els terroristes de Boko Haram i les seves nenes captives. Alhora, els nigerians i l'equip israelià haurà de tenir en compte quins són els recursos i capacitats que estan al comandament dels oficials de seguretat i intel·ligència de Nigèria. L'exdirector del Mossad, va dir que en el passat la seva agència ja ha ajudat (junt amb oficials d'intel·ligència d'AMAN -IDF-) a alguns exèrcits d'Àfrica i d'Amèrica del Sud. Ha assenyalat que l'equip podria augmentar en gran mesura les probabilitats de trobar a les noies nigerianes segrestades, així com oferir bons consells sobre les millors maneres d'assegurar el seu alliberament. "Estem parlant d'un gran grup de noies, que ha d'haver deixat un rastre. És pot utilitzar la intel·ligència local molt més", va dir Yatom.

L'analista israelià de seguretat i expert en gestió de negociació Ron Ben-Yishai, ha explicat, a més, que Israel té capacitats significatives per ajudar a Nigèria en la recollida d'intel·ligència, ja que ha ajudat a països estrangers en el passat. Israel té un coneixement excepcional en aquest camp a partir de la seva experiència en la recopilació d'informació amb l'ús de vehicles aeris no tripulats i la monitorització de les xarxes de comunicació. Ben-Yishai, haa revelat que drones israelians (UAVs) ja estan disponibles als arsenals de l'exèrcit nigerià

La recopil·lació d'intel·ligència és el pas més crític que afronten les forces nigerianes, però Israel també podria ajudar a analitzar les dades i preparar Nigèria per a una operació de rescat. Si els terroristes de Boko Haram utilitzessin les nenes com a ostatges durant un intent de rescat, els experts israelians podrien també donar seva experiència i coneixement en negociacions pels ostatges. 

"Israel ha d'ajudar a qui ens ha ajudat". De fet, segons algunes fonts, Nigèria ja ha ajudat en el passat a Israel en la recollida d'informació sobre Hesbol·là a l'Àfrica i en els enviaments d'armes a Hamàs, Hesbol·là i Síria. Segons les mateixes fonts, els israelians van ajudar també a les forces de seguretat colombianes en missions de rescat d'intel·ligència i del pla d'alliberament d'Íngrid Betancourt, segrestada més de sis anys a la selva per les FARC.

La primera confirmació de que les nenes cristianes segrestades estan encara amb vida va ser rebuda dilluns quan Boko Haram va donar a conèixer un vídeo que mostra a les noies a la ciutat de Chibok a Nigèria. En el video es mostren les noies resant i portant el Hijab islàmic que cobreix el cap i el pit. Boko Haram reivindica que les nenes s'han convertit a l'Islam i ha afirmat que les alliberaran a canvi de la llibertat dels militants de Boko Haram que compleixen condemna en les presons nigerianes. Les nenes, majoritàriament cristianes, van ser capturades el 14 d'abril a l'estat nigerià del nord-est de Borno. Les nenes van ser segrestades mentre dormien quan foren capturades pels terroristes islàmics. A banda del segrest, la majoria d'elles han estat violades i forçades a convertir-se a l'Islam. Text: Y.Zitun/Ynetnews/R.Novoa · Fotografies: Tamir Pardo (actual director del Mossad, superior) i Danny Yatom (exdirector del Mossad, cos)/ISVG/AFP

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT