ACTUALITAT
Carregant...
27 de gen. 2015

Info Post


El Parlament va commemorar ahir al vespre el Dia internacional en record de les víctimes de l'Holocaust amb un acte institucional que va presidir Núria de Gispert i Artur Mas

27/01/2014 || A l'acte, al qual també hi ha intervingut l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, s'han encès sis espelmes en record dels col·lectius víctimes de l'Holocaust. El dia internacional es commemora demà, 27 de gener, dia de l'alliberament del camp d'extermini d'Auschwitz-Birkenau el 1945.

La presidenta del Parlament ha asseverat en el discurs que "no podem ignorar el peatge dolorós que hem hagut de pagar, i paguem, per l'Holocaust, ja que la humanitat hi va quedar greument ferida", ha argumentat que cal "extirpar el fanatisme, les seves manifestacions i, sobretot, les seves causes" i ha advertit que "no podem ser apàtics davant els brots de racisme, de xenofòbia, de totalitarisme i de tirania".

El president de la Generalitat ha defensat la memòria de fets com l'Holocaust, ja que "no oblidar és també una inversió de futur i un acte de justícia". Així mateix, ha assegurat que les armes dels violents "són aparentment més poderoses, però les nostres -la paraula, el diàleg i la negociació- són més sofisticades, i nosaltres som més, i aquí rau la nostra força". A l'últim, ha defensat la identitat catalana, amb una estructura d'orígens diversos, com a exemple de convivència que ha de servir "per fer un món millor".

L'alcalde de Barcelona ha afirmat que "mai en la història de la humanitat s'ha comès una barbàrie tant gran com l'Holocaust", i, com Mas i de Gispert, ha recordat i condemnat els atemptats a la seu del setmanari 'Charlie Hebdo' i en un supermercat caixer a París al començament de mes.

L'acte, s'ha fet per onzè any consecutiu, ha començat amb l'encesa de les espelmes del record, a càrrec d'Oren Bar-El, ministre conseller de l'ambaixada d'Israel a Espanya i Andorra; Jai Anguita, president de la comunitat jueva Bet Shalom; Dina Mouyal, representant de la Comunitat Israelita de Barcelona; Llibert Villar, fill d'un antic deportat a Mauthausen; Miquel Fairman, representant de la comunitat jueva Atid de Catalunya, i Isàvena Opisso, representant de l'entitat Talcomsom, associació de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals (LGTB) de Vic.

A continuació, han intervingut sis representants dels col·lectius víctimes de l'Holocaust. En nom dels Testimonis de Jehovà ho ha fet Josep Miquel García, de relacions institucionals de Testimonis Cristians de Jehovà; en el de les entitats LGTB, Jaume Piqué, coordinador de la Fundació Enllaç; en el de les persones amb discapacitats, Maria Dalmases, del Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat; en el del poble gitano, Simón Montero, president de la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya; en el dels perseguits per raons polítiques, Enric Garriga, president de l'Amical de Mauthausen i fill de Marcel·lí Garriga, deportat a Buchenwald, i en el del poble jueu, el rabí David Libersohn.

Durant l'acte, la soprano Irene Mas i la pianista Anna Crexells, del Conservatori Superior de Música del Liceu, han interpretat 'Nuit d'étoiles', de Claude Debussy, i 'Damunt de tu, només les flors', de Frederic Mompou.

Assistents
A l'acte hi han assistit la vicepresidenta, Anna Simó, i els secretaris segon i quart, Pere Calbó i David Companyon; els consellers d'economia i coneixement, Andreu Mas-Colell, de benestar social i família, Neus Munté, i de cultura, Ferran Mascarell; els diputats Jordi Turull, M. Mercè Jou, Antoni Fernández Teixidó, M. Glòria Renom, Meritxell Roigé, David Bonvehí (CiU), Oriol Amorós (ERC), Celestino Corbacho (PSC), Carmen de Rivera (C's) i David Fernàndez (CUP); els senadors Ferran Bel i Ester Capella; el diputat al Congrés Carles Campuzano; l'inspector general de l'exèrcit, Ricardo Álvarez-Espejo, el comissari en cap del Cos de Mossos d'Esquadra i representants dels cossos i forces de seguretat i de diverses institucions i entitats, entre elles Israel a Catalunya. Text: R.Novoa/Parlament · Fotografies: Parlament

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT