ACTUALITAT
Carregant...
18 de gen. 2015

Info Post


Un emotiu acte d'homenatge a les víctimes dels atemptats gihadistes contra Charlie Hebdo i el supermercat jueu HyperCacher de la setmana passada omple de gom a gom la Sinagoga de la Comunitat Israelita de Barcelona

18/01/2015 || La Sinagoga de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB) ha acollit aquest vespre un concorregut acte en record de les víctimes dels atemptats gihadistes que van causar 17 morts la setmana passada a la redacció setmanari satíric francès Charlie Hebdo i al supermercat jueu parisenc HyperCacher en mans de dues cèl·lules terroristes d'Al-Qaida a la Península Aràbiga i el Daesh. 

A l'acte, que ha comptat amb la presència de nombroses autoritats, hi han assistit, entre d'altres, la Vicepresidenta del govern de la Generalitat de Catalunya, Joana Ortega, el cònsul general de França a Barcelona, Edouard Beslay, l'inspector general de l'Exèrcit a Catalunya, tinent general Álvarez Espejo, el director general dels Mossos, Albert Batlle, el director general d'Afers Religiosos, Enric Vendrell, i diversos membres de l'equip de govern municipal i diputats de diverses forces parlamentàries. 

L'acte ha començat amb una benvinguda a càrrec d'Uriel Benguigui, president de la CIB, que ha estat flanquejat a banda i banda per representants de totes les comunitats jueves catalanes. En la seva intervenció Benguigui ha lamentat que “els cementiris de Jerusalem ja no tinguin més espai per a les víctimes del terrorisme gihadista a Europa”. En aquest sentit Benguigui ha constatat que “hem evidenciat la incapacitat moral de bona part de la societat occidental per oposar, enfront del terrorisme, ideals, fermesa i principis”. Tot seguit ha afirmat que “Occident ha d'elevar-se en tots els sentits i buscar els codis comuns amb altres cultures que permetin que els ideals de la llibertat, la democràcia, la igualtat i la tolerància s'ampliïn el més possible en el si de la civilització i que permetin descongestionar l'estat d'enfrontament permanent que tendeix a imposar-se al tracte amb les altres cultures”. En aquest sentit Benguigui ha tancat el seu discurs fent especial èmfasi en què “fraternitat és estar units davant del terrorisme, perquè no podem deixar que siguin els terroristes gihadistes els què ens diguin a nosaltres què és l'Islam” i ha s'ha dirigit als seus “germans” musulmans, representats a l'acte en la persona de Mohamed Halhoul (secretari del Consell Islàmic de Catalunya) dient-los que “no estan sols” i que poden comptar amb el suport de la comunitat jueva, i de la resta de la societat civil catalana, en la tasca de “buidar algunes —poques— mesquites de terroristes”.

A continuació s'ha fet una petita cerimònia religiosa on un grup de nens ha encès una espelma per cada una de les 17 víctimes dels atemptats alhora que es llegien els seus noms. El rabí de la CIB, Meïr Bar Hen ha estat l'encarregat de resar un kaddix per les víctimes. 

Després ha estat el temps dels parlaments, amb intervencions de la periodista Pilar Rahola, el cònsul general de França i la Vicepresidenta del govern de la Generalitat. Pilar Rahola ha sortit en defensa “dels ideals de la civilització moderna: la llibertat, la convivència, la tolerància” i, el què ha definit com el gran llegat que el poble jueu ha cedit a la Humanitat: “l'amor a la vida”. Per la seva banda el cònsul general de França ha denunciat que “encara en ple 2015 es pot morir a França pel sol fet de ser jueu” en un país que hostatja “la comunitat jueva més gran de tot Europa”. “Sense els jueus de França, França no seria França” ha reblat el cònsul, que també ha expressat “el compromís de la República en la lluita contra l'antisemitisme amb tota la determinació i, fins i tot, mitjans excepcionals si cal”.

Finalment, Joana Ortega ha clos l'acte fent un al·legat contra l'odi al poble jueu recordant que a París “no només s'ha volgut atemptar contra la llibertat d'expressió sinó que també s'ha atemptat per odi” a més de tenir present els valors compartits entre el poble jueu i el català.

Seguidament s'ha interpretat el Cant dels Ocells i s'ha donat l'acte per acabat. Text: Rubèn Novoa · Fotografies: Elena Kozlova


        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT