ACTUALITAT
Carregant...
3 d’oct. 2014

Info Post


Avui divendres, abans del vespre, el món jueu iniciarà Iom Kippur (Dia del Perdó), la jornada més sagrada i solemne del calendari hebreu, de dejuni -l'únic decretat a la pròpia Torà- i contricció, durant la qual D's acaba de jutjar la Humanitat i segella el seu dictamen per a la resta de l'any, preferentment en el Llibre de la Vida.

03/10/2014 || El precepte més important és l'abstinència d'ingerir aliments i begudes, la qual s'estén per unes 26 hores, entre l'encesa de les espelmes de matí i la sortida de les estrelles del dia següent, que és anunciat amb el toc del xofar.

La prohibició involucra tot home i dona jueus més grans de 13 i 12 anys, respectivament, que estigui en condicions físiques de complir-la, i també inclou el banyar-se, mantenir relacions sexuals i usar calçat de cuir, cosmètics i perfums.

Els malalts de certa gravetat, les embarassades i els nens estan exceptuats de dejunar, i en el cas dels dos primers, estan obligats a no fer-ho.

A diferència de la resta dels dies de l'any, en Iom Kipur es reciten cinc pregàries: una en començar la jornada (Kol Nidrei, que demana l'esborrat de totes les promeses incomplertes i ha de ser recitada abans de la posta del sol), dos pel matí (Shajarit i Musaf) i altres tantes abans del vespre (Minjá i Neila).

En cadascuna d'elles es recita el Vidui (confessió) i se li implora al Creador que absolgui els pecadors dels seus errors i incompliments.

Aquest any, Iom Kipur, també conegut com "Shabat Shabaton" (alguna cosa així com "el gran Shabat" o "el Shabat de tots els Shabatot") per ser el dia més sagrat de l'any, coincidirà amb Shabat, per la qual cosa hi haurà agregats lusius a les pregàries, que seran encara més llargues.

De fet, és l'únic dejuni permès al dia de descans setmanal, ja que la pròpia Torà estableix que el mateix s'ha de complir exactament aquest dia (Vaikrá / Levític 23:28), després conegut com el 10 de Tixrei.

D'altra banda, abans de Iom Kipur és costum disculpar-se amb el proïsme per les faltes comeses envers ell.

Altres tradicions prèvies al Dia del Perdó són el menjar i beure en abundància en la vigília, de manera de poder completar el dejuni, i les kaparot, un ritual per evitar un mal decret diví que consisteix a transferir en forma simbòlica els pecats a un gall (els homes) o una gallina (les dones), els quals després es pesquen i es obsequien els pobres com caritat.

Iom Kipur es commemora vuit dies després de Roix Haixanà i és el dia de l'expiació dels pecats, raó per la qual ha d'haver una aflicció personal, de manera que l'individu pugui ser purificat dels seus pecats.

Els seus principals preceptes -prolongats serveis religiosos i el desdejuni- són observats fins i tot per molts no religiosos i tenen un altíssim acatament a Israel, potser major que a la Diàspora.

A més, els llocs d'entreteniment estan tancats, no hi ha transmissions de ràdio ni televisió, se suspèn el transport públic i fins i tot els carrers estan completament buits.

Això es reforça amb el record de la guerra de 1973, un sorprenent atac contra Israel llançat precisament en Iom Kippur per Egipte i Síria. Text: Iton Gadol · Fotografia: Arxiu

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT