3 d’oct. 2014Avui divendres, abans del vespre, el m贸n jueu iniciar脿 Iom Kippur (Dia del Perd贸), la jornada m茅s sagrada i solemne del calendari hebreu, de dejuni -l'煤nic decretat a la pr貌pia Tor脿- i contricci贸, durant la qual D's acaba de jutjar la Humanitat i segella el seu dictamen per a la resta de l'any, preferentment en el Llibre de la Vida.

03/10/2014 || El precepte m茅s important 茅s l'abstin猫ncia d'ingerir aliments i begudes, la qual s'est茅n per unes 26 hores, entre l'encesa de les espelmes de mat铆 i la sortida de les estrelles del dia seg眉ent, que 茅s anunciat amb el toc del xofar.

La prohibici贸 involucra tot home i dona jueus m茅s grans de 13 i 12 anys, respectivament, que estigui en condicions f铆siques de complir-la, i tamb茅 inclou el banyar-se, mantenir relacions sexuals i usar cal莽at de cuir, cosm猫tics i perfums.

Els malalts de certa gravetat, les embarassades i els nens estan exceptuats de dejunar, i en el cas dels dos primers, estan obligats a no fer-ho.

A difer猫ncia de la resta dels dies de l'any, en Iom Kipur es reciten cinc preg脿ries: una en comen莽ar la jornada (Kol Nidrei, que demana l'esborrat de totes les promeses incomplertes i ha de ser recitada abans de la posta del sol), dos pel mat铆 (Shajarit i Musaf) i altres tantes abans del vespre (Minj谩 i Neila).

En cadascuna d'elles es recita el Vidui (confessi贸) i se li implora al Creador que absolgui els pecadors dels seus errors i incompliments.

Aquest any, Iom Kipur, tamb茅 conegut com "Shabat Shabaton" (alguna cosa aix铆 com "el gran Shabat" o "el Shabat de tots els Shabatot") per ser el dia m茅s sagrat de l'any, coincidir脿 amb Shabat, per la qual cosa hi haur脿 agregats lusius a les preg脿ries, que seran encara m茅s llargues.

De fet, 茅s l'煤nic dejuni perm猫s al dia de descans setmanal, ja que la pr貌pia Tor脿 estableix que el mateix s'ha de complir exactament aquest dia (Vaikr谩 / Lev铆tic 23:28), despr茅s conegut com el 10 de Tixrei.

D'altra banda, abans de Iom Kipur 茅s costum disculpar-se amb el pro茂sme per les faltes comeses envers ell.

Altres tradicions pr猫vies al Dia del Perd贸 s贸n el menjar i beure en abund脿ncia en la vig铆lia, de manera de poder completar el dejuni, i les kaparot, un ritual per evitar un mal decret div铆 que consisteix a transferir en forma simb貌lica els pecats a un gall (els homes) o una gallina (les dones), els quals despr茅s es pesquen i es obsequien els pobres com caritat.

Iom Kipur es commemora vuit dies despr茅s de Roix Haixan脿 i 茅s el dia de l'expiaci贸 dels pecats, ra贸 per la qual ha d'haver una aflicci贸 personal, de manera que l'individu pugui ser purificat dels seus pecats.

Els seus principals preceptes -prolongats serveis religiosos i el desdejuni- s贸n observats fins i tot per molts no religiosos i tenen un alt铆ssim acatament a Israel, potser major que a la Di脿spora.

A m茅s, els llocs d'entreteniment estan tancats, no hi ha transmissions de r脿dio ni televisi贸, se susp猫n el transport p煤blic i fins i tot els carrers estan completament buits.

Aix貌 es refor莽a amb el record de la guerra de 1973, un sorprenent atac contra Israel llan莽at precisament en Iom Kippur per Egipte i S铆ria. Text: Iton Gadol · Fotografia: Arxiu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...