ACTUALITAT
Carregant...
21 de set. 2014

Info Post


En aquest documental descobriràs com el diplomàtic espanyol Ángel Sanz Briz va salvar a Budapest més de 5000 jueus de l'Holocaust d'esquenes a les instruccions del règim franquista de no moure un dit pels jueus.

El documental "El dilema de Ángel Sanz Briz" entra en la seva última fase de postproducció. El director del documental José Alejandro Gonzalez, ha estat treballant durant l'estiu en aquesta fase de la qual s'ha elaborat el següent teaser:


El 1944, Ángel Sanz Briz, llavors encarregat de negocis de la legació espanyola a Budapest, va salvar la vida de més de 5.000 jueus hongaresos. Se l'ha anomenat el "Schindler aragonès" i l'"Àngel de Budapest" per la seva gesta.

'El dilema d'Ángel Sanz Briz', que narra la història del diplomàtic saragossà a través de testimonis de diversos supervivents. Al març de 1944, Adolf Eichmann va arribar a Budapest amb l'ordre de començar la solució final a Hongria. Des de l'abril, i en només 56 dies, es van deportar 437.000 jueus a Auschwitz-Birkenau, als camps de concentració i extermini. "Hi ha un episodi en què Ángel Sanz Briz ja no pot més", assenyala González Baztan, en al·lusió a les primers assassinats i massacres al Danubi i transports cap als guetos.

"Sanz Briz, com hàbil diplomàtic que era pren una decisió consensuada amb les autoritats hongareses: aconsegueix estendre 200 visats nominatius per poder acollir jueus sefardites explica el director. Va aconseguir que aquests visats individuals es convertissin en familiars". "Així va poder salvar uns 6.000 jueus, encara que és molt probable que fossin més", apunta.

"El dilema de Ángel Sanz Briz aporta el valor de diversos testimonis dels pocs supervivents d'aquell horror. Un d'ells és el recentment traspassat Jack Vandor Z"L, assagista, poeta, professor de la Universitat de Barcelona durant 45 anys i fundador de l'Associació de Relacions Culturals Israel-Catalunya (ARCCI). Vandor viure amb quinze anys el setge nazi a Budapest amb la seva mare i el seu germà. Va salvar la vida gràcies a la carta de protecció de Sanz Briz. La història de Vandor "és un eix fonamental del documental", afegeix González Baztán.

El 1966, durant la dictadura espanyola, Ángel Sanz Briz va ser reconegut com Just entre les Nacions, la màxima distinció atorgada per l'estat d'Israel per haver salvat més de 5.000 jueus. Encara era ambaixador en actiu. Va demanar permís al Ministeri d'Afers Exteriors però se li va recomanar no acceptar-ho. Llavors, no existien relacions diplomàtiques amb Israel i l'Espanya franquista tenia més interessos amb els països àrabs. Text: R.Novoa/Casa Sefarad

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT