L'ACSI denuncia que PSC, Entesa, ICV i EUiA s'arrengleren amb els postulats de l'organització terrorista Hamàs
03/09/2014 || El malestar de l’ACSI al voltant del govern local ve de lluny. En concret des de fa uns mesos quan es va aprovar un manifest amb motiu del Dia de l'Holocaust contra l’homofòbia, el racisme i la xenofòbia, però no l’antisemitisme. L’ACSI va sentir-se exclosa en part amb aquella declaració, tot i que van participar en l’ofrena floral que es va al monument en record de les víctimes del nazisme a la ciutat.
No obstant, l’aprovació aquest divendres d’una proposta de resolució a la Junta de Portaveus ha fet vessar el vas.
La polèmica resolució que va ser aprovada pel PSC, Entesa, ICV i EUiA condemna els atacs d’Israel a la franja de Gaza, demana l’aturada dels atacs sobre la població palestina i se suma a la campanya d’ajuda d’emergència del Fons Català de Cooperació. Demana el retorn a les fronteres de 1967 i respectar els drets humans i una sortida al bloqueig de Gaza. La declaració demana al govern espanyol i la UE estudiar sancions i fer més esforços diplomàtics. El PP va votat en contra i CiU s'ha abstingut.
L’ACSI considera que la resolució és poc equilibrada, ja que només parla de les víctimes civils a la franja de Gaza i no dels ciutadans d’Israel morts en el conflicte. També s’obvia que també Egipte bloqueja Gaza, i no només Israel, en declaracions de la presidenta de l’ACSI, Joana Berrio. Consideren que el consistori tenia una fàcil sortida, que coneixien: aprovar una resolució igual o molt semblant a la que es va aprovar fa setmanes al Parlament de Catalunya. Tot i així, i malgrat els avisos i recomanacions, el govern socialista, diuen, no ha fet cap canvi.
Ara ja parlen obertament de com “l’antisemitisme governa l’Ajuntament”. En un dur comunicat, asseguren que fins ara han callat quan no s’ha fet esment al genocidi del poble jueu, no es condemnava la banalització del nazisme o no es parla de l’antisemitisme.
A més, critiquen que l’alcalde de Sabadell, Juan Carlos Sánchez, i el regidor de Drets Civils, Quim Carné, hagin participat en la cerimònia d’inici i final del Ramadà quan, en declaracions de Berrio a iSabadell, “l’Ajuntament és una entitat laica. Què fa l’alcalde al Ramadà?”, es pregunta.
Però ara asseguren que “no volem callar” quan no es condemna una organització terrorista com Hamàs i sí a l’Estat d’Israel. No volen callar quan no es critica la utilització de civils com a escuts humans o les treves que no s’han acceptat o respectat.
Continuant amb la línia, no sabem si còmica o de penós desconeixement, també caldria explicar-li a algun/a regidor/a, què és el que fa el règim totalitari al que defensen: discriminació de sexe, persecució religiosa, prohibició d’accedir a la cultura i al coneixement, persecució per orientació sexual, i algunes que altres pràctiques de les que ens abstindrem d’entrar en detall… Potser que facin un viatget i ho comprovin per ells mateixos, cal avisar que algú s’hi juga la vida si ho fa”, assegura el comunicat.
Finalment l’entitat assegura que no tenen coneixement de cap condemna local de les més de 200.000 víctimes del conflicte sirià, les massacres produïdes sobre l’Estat Islàmic, el segrest de dones produït per Boko Haram o “sobre un munt de conflictes i guerres que han provocat infinitat de víctimes”.
L’Associació Cultural Sabadell Israel
(ACSI), dirigida per Joana Berrio, va iniciar la seva activitat a la ciutat l’any 2010. Tenen una trentena de socis i unes 300 persones que reben la seva revista Massada Sabadell. El seu objectiu és fer alguna cosa per millorar el coneixement i imatge d’una tradició i un país que consideren maltractat pels mitjans de comunicació tradicionals. El mes de maig de l’any 2012 van organitzar a Sabadell la primera Setmana Cultural Sabadell-Israel amb la presència, entre altres, de l’ambaixador d’Israel a Espanya i Andorra. També han intentat atraure inversors d’Israel a la ciutat. “Ara, però, ens plantegem si val la pena vista l’actitud municipal”, lamenta Berrio.
Entre els membres de l’ACSI es troba el regidor socialista a Sabadell, Lluís Monge, que ara és regidor de Promoció Econòmica i Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, i que es mostra “dolgut” amb el conflicte però manté que “entenc perfectament el comunicat de l’associació”. Text: isabadell · Fotografia: Wikimedia