En aquest dia es commemora la creació de l'ésser humà i suposa un període d'examen de consciència
23/09/2014 || La comunitat jueva celebrarà aquest dimecres l'arribada de l'any nou 5775 d'acord amb el calendari jueu. En aquest dia es commemora la creació de l'ésser humà i suposa un període de balanç espiritual en què es realitza examen de consciència amb l'objectiu de superar tots els errors comesos en l'any que conclou.
María Royo, directora de comunicació de la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya (FCJE) ha recordat que cada Roix Haixanà (Any Nou) és «una oportunitat per millorar, renéixer i canviar el rumb de la vida» i un moment per «demanar perdó per les faltes davant dels homes i davant D'u».
Segons la tradició, a totes les llars jueves, les noies han d'encendre les espelmes aquesta nit especial i recitar benediccions. A la sinagoga també es fan unes lectures especials i es toca el Xofar, una mena de trompeta fabricada amb una banya de moltó, el so convida a «despertar» la consciència de les persones per tal de penedir dels mals actes i tornar a D'u.
També és tradició menjar una sèrie d'aliments que simbolitzen benedicció, com el cap del moltó, dàtils, poma amb mel, porro, bledes, carbassa i molts aliments dolços, amb la finalitat de buscar que l'any que vam començar sigui tan dolç com la mel.
El període de reflexió que comença amb Roix Haixanà té una durada de 10 dies i culmina amb la festa de Iom Kippur, que se celebrarà el dissabte 4 d'octubre on el so del Xofar trenca el silenci i anuncia la concessió del perdó després del penediment. Durant el dia de Iom Kippur es fa un desdejuni que amb la caiguda de la tarda es trenca amb un dinar particularment alegre, a la qual els jueus estan cridats a convidar a aquelles persones que estan soles a la sinagoga.
Israel a Catalunya compartirà enguany la celebració de Roix Haixanà amb la Comunitat Jueva Bet Shalom de Barcelona en una celebració que començarà demà dimecres 24 de setembre amb un sopar que comptarà amb la khazanit Romina Reisin i el servei religiós habitual de Roix Haixanà i que clourà el dijous amb el xaharit en comunitat i la celebració del taixlikh a la platja. La Comunitat Jueva Bet Shalom de Barcelona està associada a la Federació de Comunitats Jueves d'Espanya. Text: R.Novoa/FCJE · Fotografies: Arxiu