ACTUALITAT
Carregant...
15 d’ag. 2014

Info Post

Despr茅s d'un mes de combats i de l'inici d'un altre alto-el-foc surrealista, oferim als nostres lectors algunes pistes ja que, com 茅s comprensible,ens podem trobar tots una mica desconcertats per la situaci贸 de la guerra a Gaza i  Israel. Heus aqu铆 una breu guia dels tripijocs en marxa:

15/08/2014 || 

1. Existeix un alto-el-foc? 
Funcionaris d'alt rang de Fatah i d'Egipte van dir de dimecres 14 d'agost que els negociadors al Caire havien acordat una treva de cinc dies, que allargava l'anterior alto-el-foc de 72 hores. Per貌 ni Ham脿s ni els mateixos funcionaris israelians han reconegut oficialment aquest acord, ni tampoc semblen inclinats a fer-ho. En resum, no, no hi ha treva.

2. Qu猫 passa amb la divisi贸 entre Obama i Netanyahu? 
La disputa entre el president nord-americ脿 Barack Obama i el primer ministre israeli脿, Benjamin Netanyahu no 茅s cap novetat: existeix des que Obama va assumir el c脿rrec el 2009. A tot aix貌 li hem de sumar els informes fets p煤blics ahir pel Washington Street Journal (i posteriorment desmentits pel Departament d'Estat) que la Casa Blanca hauria bloquejat una transfer猫ncia de m铆ssils Hellfire a l'IDF durant les operacions a Gaza. Obama acusa Netanyahu d'intentar eludir la seva oficina cercant i interactuant amb els congressistes aliats d'Israel. Per貌 aix貌 tampoc 茅s cap novetat. Israel sempre ha intentat burlar la voluntat dels presidents d'Estats Units exercit pressi贸 des de la House. El 1956, el primer ministre David Ben-Gurion va ordenar un atac a Egipte amb el suport de Fran莽a d'esquenes a Estats Units. El 1981, Menachem Begin va desafiar a Washington quan va ordenar el bombardeig amb 猫xit d'un reactor nuclear iraqui脿 prop de Bagdad.

3. Qui s贸n els aliats d'Israel per a l'operaci贸 de Gaza? 
Ara 茅s el torn de Netanyahu de nedar contracorrent amb els americans i est脿 treballant estretament amb rei d'Ar脿bia Saudita Abdullah i el president d'Egipte, Abdel Fattah El Sisi per foragitar la Casa Blanca dels assumptes del Pr貌xim Orient despr茅s de l'entesa d'Obama amb l'Iran. Aquesta nova alian莽a entre Israel Ar脿bia Saudita  i Egipte ha emp猫s Israel fora del centre de l'escena regional i ha deixat de banda els seus esfor莽os per portar el conflicte de Gaza a la seva fi
4. Per qu猫 Washington no ha anat a Egipte i Ar脿bia Saudita? 
Per als EUA, creuar Ar脿bia Saudita i Egipte 茅s complicat. Per貌 ha censurat p煤blicament Netanyahu i Israel com a part de la seva guerra psicol貌gica. Vist des d'aquesta perspectiva, la filtraci贸 al Wall Street Journal t茅 molt sentit.  Alhora, Israel, Ar脿bia Saudita i Egipte comparteixen els mateixos greuges contra l'administraci贸 d'Obama per treballar estretament amb l'Iran. Cohorts d'Obama a Bagdad estan en conniv猫ncia amb el l铆der suprem irani脿, l'aiatol·l脿 Ali Khamenei, amb el pretext de lluitar contra els gihadistes de l'Estat Isl脿mic (IS). Estats Units i Iran estan tra莽ant secretament un pla per resoldre la crisi de l'Iraq per al seu propi benefici. Per aix貌, Obama ha reconegut i concedit a l'Iran el seu paper de superpot猫ncia regional --fins i tot abans que es subscrigui un acord sobre la carpeta nuclear iraniana-- el qu猫 suposa per a Ar脿bia Saudita i Israel un greu atac als seus interessos estrat猫gics i de seguretat nacional. Egipte i Ar脿bia Saudita van tornar el cop enviant El Sisi per reunir-se amb el president rus, Vlad铆mir Putin, el proppassat dimarts 12 d'agost a Sotxi per convidar-l a unir-se a la nova alian莽a. Tot i aix铆, 茅s massa aviat per dir fins a quin punt Netanyahu est脿 disposat a anar en aquesta direcci贸. 

5. Ha donat algun avantatge a Israel l'Operaci贸 Marge Protector? 
La resposta 茅s un rotund "no!". Netanyahu i el seu ministre de Defensa, Moshe Yaalon, voldrien acabar la guerra. Ells han estat tractant de fer aix貌 des del segon dia de l'inici de l'operaci贸, el 8 de juliol, per貌 estan trobant que una estrat猫gia de sortida a la guerra segueix lliscant cada vegada m茅s lluny del seu abast. Els dos l铆ders israelians es van ficar en un embolic en prendre per fet que podien collir l'猫xit d'una guerra contra els terroristes amb un acord a la taula de negociaci贸, caient, per tant, en el mateix error que Obama. Gr脿cies a aquests primers passos en fals ens trobem davant d'una guerra de desgast, amb el llan莽ament de coets dispersos de manera ocasional des de Gaza i les posteriors repres脿lies israelianes. Encara no hem vist el final d'aquesta guerra, i que canviar脿 la forma com passa el temps. Mentrestant, el dijous, 500 camions carregats amb aliments, medicaments i altres productes essencials van entrar a Gaza a trav茅s de l'encreuament de Kerem Shalom, uns subministraments que mai s'han negat a Gaza ni tan sols en el curs de l'operaci贸 de l'FDI. Aix貌 encaixa amb l'ambival猫ncia general de l'estil del govern de Netanyahu de fer la guerra. 

Una altra ronda de negociacions s'ha previst celebrar al Caire la setmana entrant. La Gihad Isl脿mica acaba d'afirmar que hi ha un acord per fer una treva definitiva que impliqui la reconstrucci贸 i desmilitaritzaci贸 de Gaza. Veurem. Text: R.Novoa/Debkafile · Fotografia: Diplomatic Security Cabinet/IsraelGPO

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu 茅s
        completament gratu茂t. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripci贸 permetrà
        que aquest lloc continu茂 en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT