ACTUALITAT
Carregant...
27 de jul. 2014

Info Post


Abans que Hamàs acabés ahir el darrer alto-el-foc reprenent el llançament de míssils contra Israel la nit d'ahir dissabte 26 de juliol, l'alto-el-foc de 12 hores entre Israel i Hamàs va ser utilitzat per ambdues parts per reagrupar-se, rearmar-se i blindar-se mentre l'opinió pública copsava la devastació a la Franja de Gaza.

27/07/2014 || La pausa en les hostilitats també ha donat a les forces israelianes una oportunitat valuosa per a la recol·lecció d'intel·ligència. En el fragor dels combats, l'exèrcit i les seves armes clandestines no van poder, tot i els grans esforços, obtenir accés electrònic i SIGINT (Intel·ligència de Senyals) dels centres de comandament i control de Hamàs i de la Gihad Islàmica ocults.

De la forma en què s'han construït els búnquers profunds on s'amaguen els centres de comandament de Hamàs i la Gihad Islàmica, la comunitat d'intel·ligència israeliana presumeix que aquests centres estan ben equipats amb sistemes de comunicacions tàctiques i xifrats complexos amb un alt nivell d'algoritmes. També es creu que aquests sistemes tenen capacitat per dur a terme una doble funció: dirigir la guerra actual i exercir de comandament mitjà a nivell de personal. Això provoca que la interferència electrònica i la possible interferència dels senyals d'avions no tripulats de l'exèrcit israelià, o fins i tot la intercepció, així com l'espionatge de les comunicacions per part de l'IDF sigui difícil.

És molt probable que, en la profunditat dels búnquers, Hamàs hagi amagat un sistema de processament de la producció d'intel·ligència sofisticada que arriba a la superfície en forma de sensors i antenes que s'instal·len en els sostres i en els apartaments residencials per monitoritzar els senyals de l'IDF i alimentar aixi la recol·lecció de les dades a l'operativa subterrània.

D'acord amb les fonts militars consultades i experts en cibernètica, el pla de l'IDF per usar aquests túnels i els seus molts desviaments i derivacions per arribar a la seu de Hamàs fins ara no ha funcionat. L'imperi terrorista subterrani construït per Hamàs s'estima que discorre per més de 5.000 túnels i subpassatges sota la superfície de la franja de Gaza. El seu curs i les sortides no han estat mapejats totalment. En els vuit dies següents a la operació terrestre, els enginyers de l'IDF van centrar el combat en la recerca i destrucció dels "túnels del terror" que condueixen sota terra fins la frontera amb Israel. Tampoc es té la seguretat que s'hagin trobat tots.

Del costat palestí, cal dir que molts veterans extremistes de Hamàs i la Gihad Islàmica estan familiaritzats amb els costums socials israelians i els seus operatius. Molts anys han passat a les presons israelianes i han experimentat moltes hores d'interrogatori. Tenen un hebreu fluid. I així, amb la seva ajuda, Hamàs pot ometre el treball lent i car de la traducció i el processament de les dades en brut que cauen a les seves mans i s'assegura que no hi ha distorsions ni desinformació introduïda per un tercer. Els directors d'operacions de Hamàs estan, per tant, ben equipats per anar directament als coneixements que necessiten per colpejar l'enemic israelià. Per als palestins, la treva és una oportunitat per al descans, per a l'enviament d'intel·ligència i altre personal clau a la superfície per avaluar el dany terrible causat per la guerra, reagrupar-se i reposar les seves armes i dipòsits de municions.

Però també ofereix a l'IDF una rara oportunitat de veure el què Hamàs està fent, desxifrant els seus plans i observar qualsevol canvi en les seves maneres de funcionament i de comportament. I tot això són vulnerabilitats per al seu ús futur en la destrucció de l'enemic. L'esforç d'intel·ligència d'Israel està enormement recolçat, a més, pels interrogatoris de centenars de palestins fets presoners en els 10 dies de combat a terra i reclosos al centre de detenció Sde Teiman al Negev, al nord-oest de Beerxeba.

Alguns d'aquests captius podrien tenir l'oportunitat de tornar a la Franja de Gaza i actuar en contra dels líders que els han fet perdre totes les seves possessions a ells i les seves famílies. Diners en efectiu, assistència mèdica o fins i tot d'asil a Israel o en altres països, els detinguts poden ser reclutats per nodrir la intel·ligència israeliana amb serveis d'incalculable valor com a informants i col·laboradors actius a l'altra banda, sempre que se seleccionen acuradament. 

Llargues files de presoners en roba interior amb els ulls lligats poden tenir un impacte momentani en la moral de Hamàs, però a llarg termini, els incentius a l'enemic perquè es rendeixin amb els mètodes que ja us hem explicat a Israel a Catalunya, poden causar més mal que bé. Text: R.Novoa/G.Shamis/D.Shalem · Foto: IDF 8200 Unit

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT