Durant les últimes operacions militars a Gaza, s'han comès diversos errors (intencionats o no) en la informació que s'ha ofert al públic per part dels mass media.
Aquests són alguns dels més freqüents:
1. SUPOSAR QUE TOTES LES BAIXES PALESTINES LES CAUSA ISRAEL.
Tradicionalment, el nombre de míssils llançats des de Gaza que no arriben a Israel, o que exploten abans de ser llançats, és superior al 35%, i de vegades suposen fins i tot un 80%.
Almenys tres civils han mort a Gaza des de començament d'any, a causa de míssils dels terroristes.
Durant l'Operació Pilar de Defensa, els mitjans de comunicació es van deixar enganyar almenys dues vegades - i potser fins i tot tres - amb informes àrabs falsos que sostenien que nens havien mort per atacs aeris d'Israel quan en realitat van ser assassinats per míssils terroristes de Hamas i la Gihad Islàmica, que van errar el seu objectiu. Fins i tot les escoles s'han vist afectades pels coets terroristes.
A més, diversos civils han estat assassinats per armes de foc durant els funerals dels terroristes.
Quan els terroristes estan disparant míssils a corre-cuita, com ho estan fent en aquests moments, les possibilitats de cometre errors són encara més grans. Per no parlar dels "accidents laborals" (que han matat desenes només aquest any) les probabilitats s'incrementen en els tallers i laboratoris d'armes de Gaza.
També és coneguda la tendència dels portaveus de Gaza a mentir i culpar Israel de les morts causades per explosions internes.
Els periodistes han de tenir especial cura en informar sobre morts de civils.
La regla d'or és que si l'exèrcit israelià nega un atac aeri a una zona on persones hagin perdut la vida, aquestes persones no van morir per un atac aeri israelià.
2. ASSUMIR QUE TOTES LES BAIXES SÓN CONSEQÜÈNCIA DIRECTA DELS IMPACTES DE L'IDF.
Molts dels atacs aeris israelians cap a objectius terroristes, impacten a dipòsits d'armes i explosius, i sovint les explosions secundàries són més grans que l'explosió directa del projectil disparat. Les forces israelianes no sempre saben la mida dels dipòsits d'armes, i de vegades les explosions secundàries causen morts i lesions que no poden ser atribuïts a Israel que només està apuntant a objectius militars d'acord amb les lleis que regulen un conflicte armat.
Això, per descomptat, és molt més difícil de saber del cert, però hauria de ser tingut en compte abans de redactar una informació.
3. CREURE QUE LES VÍCTIMES SÓN CIVILS QUAN NO HO SÓN.
Gairebé sempre, Hamas i la Gihad Islàmica celebren l'anunci de la mort d'algun dels seus membres, feliços del seu viatge al paradís. Però no durant els períodes de conflicte.
Més de 750 de les persones mortes durant l'Operació Plom Fos eren terroristes, però Hamas no va publicar la mort de molts d'ells, fins mesos després.
Com a resultat, durant l'operació, els mitjans de comunicació assumeixen, erròniament, que la majoria dels morts van ser civils. Va portar molt de temps investigar i comparar els noms dels morts i les seves afiliacions.
Algunes ONG fins i tot criden als combatents "nens" per tal d'inflar el nombre de supòsits civils morts, però la seva definició de "combatent" en general es limita a qualsevol persona amb uniforme que estigui lluitant activament, i no inclou terroristes que s'amaguen vestits de civils. Així, "policies" de Hamàs que també són membres del grup terrorista de les Brigades d'Al-Qassam invariablement seran considerats "civils" tot i que Hamàs admet la seva condició de combatents.
És fàcil deixar-se enganyar en la confusió de la guerra, sobretot quan un no coneix la història de com els grups terroristes manipulen els mitjans de comunicació.
4. IMATGES FALSES DEL CONFLICTE DE SÍRIA I IRAQ ATRIBUÏDES A GAZA
Tal i com va revelar fa dos dies la BBC, la majoria de fotografies relatives al hashtah #GazaUnderAttack són falses:
Un article de R.Novoa/ACOM
Segueix a @rnovoa