Recuperem l'article de la Revista Forbes de 2009 on ens explica d'on arriben els fons multimilionaris per a l'organització terrorista islamista palestina Hamàs.
20/07/2014 || Tenint en compte la condemna internacional que pateix Israel, un mai sospitaria tots els favors que rep Hamàs (suport humanitari i fins i tot s'entrega diners en efectiu a les arques) i mentrestant, coets, míssils i obusos segueixen atacant la població civil israeliana.
És important alleujar el sofriment de palestins innocents. De la mateixa manera, des que la Franja de Gaza està sota el control del Hamàs hem de preguntar: El suport enviat, arribarà a la població que pateix? Si el que ha passat anteriorment és un indicador fiable, la majoria dels béns i fons enviats acabaran sota el control de l'organització terrorista Hamàs.
La comunitat internacional que condemna Israel per defensar-se dels constants atacs del grup islamista, radical i terrorista palestí va acabar per facilitar la victòria de Hamàs l'any 2006 en les eleccions que va dur a terme l'Autoritat Palestina.
Des de llavors, tot i repetir les seves promeses retallar fons a Hamàs, diverses organitzacions de suport internacional i molts països van seguir sustentant econòmicament al grup terrorista a Gaza argumentant una inversió per a suport humanitari. L'UNRWA, Agència de Nacions Unides per als Refugiats de Palestina al Pròxim Orient, braç de l'ONU dedicat a donar atenció als refugiats palestins, fa col·lectes per a la franja de Gaza a través del seu lloc web; els pagaments solen transferir a través d'WorldPay (dependència del Royal Bank of Scontland), el Banc Àrab PLC a Gaza i HSBC, la sucursal d'Amman a Jordània. Les donacions són una addició a la mòdica quantitat de 400 milions de dòlars previstos per a la causa en el pressupost anual de la UNRWA.
Des de l'any 1993, l'Autoritat Palestina ha rebut entre 7 i 10 mil milions de dòlars provinents de la Unió Europea, les Nacions Unides, els Estats Units d'Amèrica, Aràbia Saudita i altres països de la Lliga Àrab. França, per la seva banda, ha aportat la suma de 3 mil milions de dòlars. El flux de diners, però, ha fet poc o res per aconseguir un avanç significatiu per al desenvolupament d'un estat Palestí, es pot dir el mateix de com aquests recursos han aportat a l'assoliment de la pau a la regió. Per contra, els diners ha estat emprat en dur a terme l'agenda terrorista del lideratge radical islamista palestí, sempre sota el marc d'una suposada opressió que acaba privant al poble palestí dels seus més bàsics drets.
A mitjans dels anys 90, poc després que l'Autoritat Palestina existís, l'autor palestí Fawaz Turki va descriure el règim com "la dissolució d'una societat civilitzada, sense normes socials i sense esperança." Malgrat això, la majoria de les organitzacions del món i la comunitat intencional continuen ignorant les violacions als drets civils i humans perpetrats en contra dels palestins per Hamàs, i no deixem de banda la manera en què aquests líders han destruït la Franja de Gaza en diversos sentits, i han provocat centenars, si no és que milers, de morts.
Durant una trobada que es va dur a terme a Abu Dhabi, representants de l'Autoritat Palestina i molts països donants, incloent per exemple a Egipte, Anglaterra i els Estats Units, es van discutir els esforços per recaptar i enviar immesurables quantitats de diners per el suposat suport dels palestins a Gaza. Els Emirats Àrabs Units també van buscar patrocinar la reconstrucció d'escoles, mesquites, hospitals i més de 1300 llars en males condicions dins de la Franja de Gaza. Addicionalment, els Emirats Àrabs Units (EAU) van recaptar 87 milions de dòlars en una marató televisiva, transmès a tot el seu territori nacional.
Com arribaren tots aquests diners a Gaza? "Ara és feina dels experts en enviar els diners" va dir el ministre d'exterior del govern dels EAU Anwar Gargash. No cal una mirada experta per entendre que pot enviar tots aquests diners a través de la vasta xarxa de túnels que corre des d'Egipte cap a Gaza. Els israelians han destruït molts d'aquests túnels --i el nou Egipte d'Abdel Fateh El-Sisi--, però n'hi ha encara prous en peu a través dels quals pot continuar el contraban de diners i tot tipus de béns, clarament, sense deixar de banda tot tipus d'armament.
La construcció de totes aquests tùnelss sota terra es va multiplicar després de març de 2007, quan els Estats Units van donar a Egipte 23 milions de dòlars com un suport extraordinari per aturar el contraban sota terra a Gaza. Béns i diners en efectiu han estat recaptats al llarg i ample del món, sorprenentment de manera més reduïda, encara que no poc significativa, a l'Iran. El rei saudita Abdullah bin Abdulaziz va donar 8 milions de dòlars addicionals als 28 milions recaptats en una col·lecta nacional a través de la televisió per al "suport als palestins a Gaza". D'altra banda, Qatar, que va contribuir amb 50 milions de dòlars quan Hamàs va prendre el control de la Franja de Gaza, és actualment el primer finançador i valedor de Hamàs.
Paral·lelament a la condemna a Israel, la Unió Europea va col·laborar, de manera més humil, amb només 4 milions de dòlars per al "suport humanitari" a Gaza. El 2008, la mateixa entitat va proporcionar a Gaza 55.600.000 de dòlars. A més, els estats membres de la Unió Europea van lliurar més de 41 milions, incloent 10.500.000 de part del govern britànic, del departament de desenvolupament social internacional. Japó també va contribuir i ho va fer amb 10 milions, i la també la oprimida pel terror islamista Índia no va quedar exclosa, afegint 1 milió de dòlars extra. Noruega ha anunciat una col·laboració estimada en 4,5 milions de dòlars, mentre que Austràlia aportarà altres 3,5 milions, addicionant als ja donats 32 milions l'any 2008. També, altres països van enviar tones de béns humanitaris i medicaments. Això cobreix i supera la demanda de la UNRWA de 34 milions de dòlars per a un "fons d'emergència".
Increïblement, Israel també aporta diners a la causa palestina quan es va començar a transferir quantitats importants de diners després del violent cop d'estat de Hamàs de juny de 2007. La primera transferència de més de 51 milions de xèquels israelians va ser destinada especialment per augmentar la influència de la Autoritat Palestina i del president Abbas a la Franja de Gaza i per pagar els sous de més de 35.000 empleats de l'Autoritat Palestina lleials al seu president. Entre aquests empleats, també es trobava Ismael Haniya, el primer ministre gazatí, nomenat així pel Hamàs i el ministre d'exterior de Hamàs Mahmud Zahar.
Zahar sempre presumeix dels molts atacs terroristes en contra d'Israel, la seva opinió i postura pel que fa a Israel és clara. "Tota Palestina, cada centímetre de Palestina, pertany als musulmans"
Tot i la confrontació ideològica entre el grup terrorista Hamàs i Fatah, l'Autoritat Palestina va anunciar el 15 de gener de 2008 que tenia intencions de lliurar-li a Hamàs el 40% (3.1 milions de dòlars) dels 7400000000 rebuts al desembre de 2007 per donadors internacionals. A l'octubre de 2008, ignorant la fragmentació i imminent caiguda dels membres de Fatah a Gaza, l'Autoritat Palestina va pagar els salaris a 77.000 empleats.
Al desembre de 2008, cedint a la pressió americana i internacional, Israel va lliurar entre 64 i 77 milions de dòlars en efectiu a Gaza. El president del Banc Mundial Robert B. Zoellick, el director de la gerència del Fons Monetari Internacional, Dominique Strauss-Kahn i Tony Blair, que ara és l'enviat al Medi Orient dels Estats Units, Rússia, les Nacions Unides i la Unió Europea, va enviar una carta a l'ex-primer ministre Olmert declarant que negar-se a realitzar aquest tipus de transferència seria "contraproduent i, que al final, acabarien danyant als palestins moderats".
Amb claredat podem afirmar que la comunitat internacional ofereix legitimitat al terrorisme de l'organització islamista radical palestina Hamàs. Però exigir-li a Israel cobrir el cost del seu botxí va massa lluny. Text: R.Novoa/Revista Forbes · Foto: Al Qassam Brigades