Una investigació de l'arquitecta Dominique Tomasov amplia els límits de l'antic cementiri jueu de Montjuïc, a Barcelona, un element patrimonial de la ciutat
31/03/2014 || Segons les conclusions assolides per l'arquitecta Dominique Tomasov, la necròpolis hauria ocupat un 30% més de superfície que la que se li havia atribuït fins ara a la muntanya barcelonina. Aquest treball, que es va desenvolupar a partir de l'anàlisi de diversos fons documentals notarials i altres arxius de Catalunya, ha permès determinar per primera vegada amb força exactitud l'espai ocupat pel cementiri jueu a Montjuïc entre els segles IX i XIV.
El 2009, la Generalitat va declarar l'antic cementiri jueu de Montjuïc Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN) en la categoria de Lloc Històric, atenent la petició de les comunitats jueves de Catalunya. El lloc històric de l'antic cementiri jueu de Montjuïc està situat en un petit camp a la vessant nord-oriental de la muntanya olímpica.
La seva posició en el turó facilita el domini visual de la zona del nucli antic de Barcelona, que segles enrere va ser la ciutat medieval coetània al cementiri i al barri jueu.
Segons ha explicat Tomasov, "tenint en compte les característiques d'aquesta necròpolis, per la seva extensió, estat de conservació, antiguitat i alt nombre de lloses amb inscripcions funeràries, es pot afirmar que es tracta d'un dels conjunts més significatius de la cultura jueva durant l'època medieval a la Mediterrània occidental".
Tomasov ha explicat aquest matí els detalls de la seva investigació al Col·legi d'Arquitectes, "la mateixa data en què el 1492 el Rei de Catalunya Ferran el Catòlic van signar l'Edicte de Granada, el decret d'expulsió dels jueus de la península", recorda l'arquitecta. Text: R.Novoa/EFE