ACTUALITAT
Carregant...
9 de des. 2013

Info Post

Avui s'ha presentat al Campus de la URV a Tortosa el llibre “Cultura judeocatalana. La Comunitat de Tortosa", un llibre com a esquer per atreure turistes dels USA a la Tortosa jueva

09/12/2013 || “Des d’un punt de vista turístic, aquest treball pot ser molt interessant, ja que sovint el turista israelià o jueu busca bibliografia sobre les seves arrels”, explicava avui l’hebraista reusenc Andreu Lascorz, en motiu de la presentació al Campus de la URV a Tortosa de seu llibre “Cultura judeocatalana. La Comunitat de Tortosa”. I davant aquesta realitat, el llibre passa a incorporar-se com a referència històrica obligada per als membres de la comunitat jueva internacional que busquen un lloc per visitar on aprendre de la seva història. Amb l’objectiu que entre a la potent comunitat jueva dels Estats Units, molt interessada en les seves arrels peninsulars, el llibre de Lascorz, que també presideix l'ARCCI, surt al mercat en català i també en anglès.

I és que un turista interessat en la història jueva ha de saber que, segons remarca Lascorz, un dels principals estudiosos de la cultura i història jueva del país, “durant segles Tortosa va ser una de les més importants comunitats jueves catalanes, molts anys la capdavantera a les nostres comarques i durant els segles XII i XIII una de les més destacades de tota la Corona catalano-aragonesa”. De fet, la ciutat va ser una de les localitats catalanes amb una presència més primerenca de població jueva, segons totes les fonts. “Les restes arqueològiques ens conviden a parlar-ne des de l’inici del domini visigot”, afirma l’autor de la publicació, que aborda aquest aspecte, així com el paper de la dona, citant algunes dones jueves importants.

També recull un petit resum d’uns documents del segle XIV i XV trobats a Israel pel propi Lascorz que es refereixen a característiques de la vida quotidiana a Tortosa abans de la seua expulsió el 1492.

El llibre, publicat dins la col·lecció Campus Terres de l’Ebre que coordina l’Antena Cultural Tortosa, és un recull exhaustiu de les quatre conferències que durant el 2012 el mateix Lascorz va impartir al campus Terres de l’Ebre, coincidint amb el fet que Tortosa presidia la Red de Juderías de España. Ha comptat amb el suport de la Diputació de Tarragona i l’Ajuntament de Tortosa. Text: R.Novoa/NacióDigital · Fotografies: M.Eliakim/A.Lascorz

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT