ACTUALITAT
Carregant...
16 de set. 2013

Info Post

Obama no pensa permetre ingerències d'Israel o Aràbia Saudita per aturar el programa nuclear iranià

16/09/2013 || La política del president dels Estats Units amb Síria envia a la deriva la política exterior nord-americana al Pròxim Orient. Obama no va esperar a l'acord de Kerry-Lavrov de dissabte 14 de setembre per l'eradicació de les armes químiques de Síria per fer una entrevista televisada amb advertències gens creïbles al règim iranià dels aiatol·làs. Obama va afirmar ahir diumenge en aquesta entrevista televisada amb ABCNews que “hi ha la possibilitat de solucions diplomàtiques al programa nuclear iranià”. Obama va manifestar, erròniament, que “els iranians entenen que la cerca d'una arma nuclear és un assumpte molt més greu per a nosaltres que l'ús d'armes químiques a Síria” i va afegir que “la meva sospita és que els iranians reconeixen que no han d'extreure una lliçó del que no hem fet [amb Síria] per pensar que no atacarem l'Iran [si obté la bomba atòmica]”.

Però és precisament això el què ha entès Teheran de la manera en què els Estats Units han fet marxa enrere en l'atac militar que va preparar el General Martin Dempsey contra Síria. Que té via lliure per accelerar el seu programa nuclear. I no només Teheran, sinó que també Moscou i Damasc han interioritzat la debilitat militar dels Estats Units. En la mateixa entrevista Obama també va revelar que havia intercanviat cartes amb el nou president iranià Hassan Rouhani, però no va revelar el seu contingut. Obama va manifestar que Rouhani “entén el potencial d'una solució diplomàtica al programa nuclear del seu país”. Les nostres fonts d'intel·ligència, no obstant, indiquen que Rouhani està preocupat per un possible atac israelià a les instal·lacions nuclears del seu país i ha demanat al President Obama que faci de mitjancer per evitar aquesta acció militar. Sembla que Iran sí que es pren seriosament les línies vermelles que marca Israel.

Mentrestant, a Jerusalem, John Kerry, que va aterrar ahir Israel per donar un nou impuls a les converses de pau entre israelians i palestins (i que avui s'han realitzat en secret a Jerusalem després de diverses trobades ininterrompudes realitzades durant tot l'estiu a Jericó i la capital d'Israel) ha estat el blanc de les crítiques sobre l'acord anunciat dissabte amb el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, a Ginebra. Els rebels sirians i els seus aliats acusen els EUA de trair-los i deixar-los desemparats en la cruent guerra civil siriana.

Després de reunir-se amb el primer ministre Benjamin Netanyahu durant quatre hores, Kerry va sortir amb una declaració que qualsevol violació siriana del seu compromís amb la Convenció sobre destrucció d'armes químiques i la reutilització d'aquesta arma de destrucció massiva per part del règim d'Assad faria el seu govern responsable d'una acció del Consell de Seguretat en virtut del Capítol 7 de la Carta de les Nacions Unides, que permetria la força militar contra el règim sirià, sempre segons John Kerry.

Cal tenir present que aquesta expressió no apareix en el text de l'acord entre Estats Units i Rússia que van segellar el dissabte a Ginebra i no coincideix amb la versió de l'acord presentada pel ministre d'Exterior rus. En resposta a les queixes que aquest acord no servirà per aturar la guerra civil a Síria ––que dura ja tres anys–– i el vessament de sang massiu Kerry va dir que era només el primer pas i la diplomàcia seguirà cercant portar la guerra a la seva fi.

El Secretari d'Estat dels EUA, que va marxar a París després de la seva llarga reunió amb Nentanyahu, va dir que quatre ministres d'Exteriors se sumaven al seu acord amb Lavrov ––els seus homòlegs britànics i francesos i també Aràbia Saudita i Turquia––.

Riad i Ankara, com Jerusalem, fins ara han optat per mantenir els seus dubtes i objeccions d'una manera tranquil·la. En aquest sentit, el primer ministre israelià Benjamin Netanyahu va dir a Kerry que Síria ha de ser despullada de les armes químiques per fer la regió més segura i va afegir que perquè la diplomàcia tingui l'oportunitat de treballar ha d'anar acompanyada d'una amenaça militar creïble ––en una clara al·lusió al farol que s'ha marcat Obama––. De totes maneres, Israel ha obtingut el compromís de Kerry de que quan Damasc presenti el seu inventari i existències d'armament químic es confrontaran les dades amb les que disposa la intel·ligència militar israeliana. Segons les nostres fonts d'intel·ligència, Damasc comptava amb 20 instal·lacions d'emmagatzematge d'armes químiques abans de l'amenaça d'una intervenció militar a Síria i en les darreres setmanes ha mogut i repartit els seus estocs en 50 instal·lacions. Aquestes fonts d'intel·ligència consideren ingenu i naïf aquest acord de confrontació de dades entre AMAN (intel·ligència militar israeliana) i la DIA (intel·ligència militar nord-americana) ja que el govern d'Obama s'abstindrà de qualsevol acció que pugui torpedinar l'acord amb Moscou en aquesta primera etapa, com seria qüestionar la veracitat de les dades que puguin oferir Síria i Rússia si no concorden amb les que disposa Israel, que les té monitoritzades permanentment.


Barack Obama està decidit a no permetre que Israel o qualsevol altre país crític amb la seva política al Pròxim Orient (Aràbia Saudita i Turquia principalment) destorbin el seu impuls diplomàtic ––ja sigui en la carpeta “química” siriana o la carpeta “nuclear” iraniana––. De fet, ja vam alertar fa una setmana de la guerra bruta que ha posat en marxa la CIA contra Israel que va tenir rèplica únicament per part d'aquest web revelant en exclusiva que els Estats Units i l'Administració Obama violen la Convenció de destrucció d'armes químiques i mantenen un estoc de prop de 500 tones d'armes químiques incloent gas mostassa, sarí i VX. Text: R.Novoa/Debkafile Fotografia: ABCNews 

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT