ACTUALITAT
Carregant...
9 de març 2017

Info Post





El proper cap de setmana la comunitat jueva catalana celebra la festa de Purim o d'Ester

09/03/2017 || La festa de Purim (en hebreu : פורים, Purim = sorts) és una festivitat jueva que és celebrada anualment el 14 del mes jueu de Adar (o 15 d'Adar a les ciutats emmurallades) en commemoració del miracle relatat en el Llibre d'Ester en què els jueus es van salvar de ser aniquilats sota el mandat del rei persa Assuer, identificat per alguns historiadors com Xerxes I, al voltant del 450 aC. Tot i que Purim és considerat un dels dies més alegres del calendari hebreu, els jueus tenen l'obligació de dejunar i pregar la vigília , en record dels jueus perses. 

Per Purim es llegeix la Meguilà (en hebreu מְגִילַת אֶסְתֵּר, Meguilat Ester, "Rotllo-Llibre-d'Ester"). Aquesta lectura es realitza a gran velocitat, i els que escolten han de fer soroll amb carraques o altres elements en el moment de pronunciar el nom d'Aman, perquè aquest nom sigui esborrat. Això aconsegueix fer participar als nens. Després del dejuni, es fa un gran banquet en què s'acostuma a beure vi i recitar càntics, com ara recitar la pregària coneguda com Shoshanat Ya'akov, que ha estat gravada per molts cantants jueus de Israel i la Diàspora. 

Així mateix, és obligació enviar regals als amics (en hebreu : מנות משלוח, Mishlóakh Manot) i donar caritat als pobres (en hebreu : לאביונים מתנות, Matanot La'evionîm) i també s'acostuma a disfressar als nens petits. Per Purim es preparen dolços especials, anomenats "Orelles d'Aman". Els homes estan autoritzats a prendre vi fins al nivell de "confondre els noms d'Amam i Mordekhai". Text: R.Novoa

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT