ACTUALITAT
Carregant...
7 de nov. 2014

Info Post


Les comunitats jueves catalanes i les associacions d'amistat amb el poble jueu i Israel demanen deixar d'apel·lar al nazisme en el debat pol铆tic i reclamen canvis al Codi Penal i a l'intinerari curricular

07/11/2014 || Entitats jueves de Catalunya han presentat aquest divendres al Parlament de Catalunya una moci贸 on insten els pol铆tics a deixar d'utilitzar les refer猫ncies al nazisme i a l'Holocaust en els seus debats. 

"La banalitzaci贸 del terme nazi 茅s vexatori per a qualsevol ciutad脿 i els col·lectius que han estat v铆ctimes de l'Holocaust", no nom茅s per a jueus, sin贸 tamb茅 altres grups com els gitanos, ha explicat en declaracions als mitjans presents a les portes del Parlament el gerent de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), Victor Sorenssen. Sorenssen ha recordat que banalitzar l'Holocaust 茅s una "demostraci贸 de supina ignor脿ncia" i ha recordat que en molts pa茂sos de la Uni贸 Europea es persegueixen penalment les declaracions que van en aquesta l铆nia. 

"No demanem res nou. Volem normalitzar el que es d贸na a la UE", ha dit Sorensen, que ha recordat que fins i tot les institucions comunit脿ries van fer una crida a Espanya per actuar en aquest sentit. El que es d贸na a Espanya "茅s una situaci贸 que 茅s an貌mala" a escala internacional, ha relatat Sorenssen, que ha dit que banalitzar l'Holocaust no nom茅s ha de comportar una sanci贸 administrativa o simb貌lica, sin贸 que ha d'estar tipificat com a delicte al Codi Penal. "脡s un assumpte que ve de lluny" tot i que durant els 煤ltims temps, l'煤s d'aquests termes en el debat pol铆tic s'ha incrementat, ha lamentat Sorenssen. 

Els signants tamb茅 demanen que la seva demanda sigui traslladada a tots els ajuntaments de Catalunya. Signen el text les quatre comunitats religioses jueves que hi ha a Barcelona --Comunitat Israelita de Barcelona, Atid, Bet Shalom i Jabad Lubavitch-- i altres entitats c铆viques, culturals i econ貌miques vinculades al judaisme o a les relacions amb Israel, incl貌s el nostre col·lectiu Israel a Catalunya.

Les comunitats i entitats jueves i d’amistat amb Israel que signem aquest escrit no podem restar en silenci davant de l’煤s absolutament irresponsable i partidista que determinats mitjans de comunicaci贸, aix铆 com alguns pol铆tics i l铆ders d’opini贸, estan fent aquests dies dels termes “nazi” i “nazisme”. 

Lamentablement, veiem com la generalitzaci贸 d’aquests termes i la seva utilitzaci贸 p煤blica com a insult f脿cil i recurrent per a desqualificar els adversaris pol铆tics, els banalitza i buida de contingut. La discrep脿ncia pol铆tica i la confrontaci贸 d’idees, fonamentals en democr脿cia, no poden avalar ni propiciar el menyspreu del que va significar el nazisme per a Europa. Aquesta 茅s una frontera que una societat democr脿tica no pot creuar, ni ara ni mai. La protecci贸 i preservaci贸 de la dignitat i la mem貌ria dels milions de v铆ctimes del nazisme 茅s responsabilitat de tothom, per貌 en especial d’aquelles entitats i persones que pel seu c脿rrec i projecci贸 p煤blica s贸n un referent per al conjunt de la societat. 

Entenem que aquesta situaci贸 茅s una anomalia en els pa茂sos del nostre entorn, i que cal eradicar la banalitzaci贸 del nazisme des de la pr貌pia escola, adequant el temari escolar a la conscienciaci贸 moral d’aquest fet. Nom茅s la proximitat del coneixement ens permetr脿 tenir empatia amb el dolor que produeix la banalitzaci贸 de la trag猫dia, i aix铆 evitar-ne m茅s en el futur. Apel·lem al sentit de la responsabilitat dels qui tenen una tribuna p煤blica i els demanem que reflexionin sobre el perill de trivialitzar la c脿rrega ideol貌gica del nazisme i les seves conseq眉猫ncies per al poble jueu i per a tota la humanitat.

La banalitzaci贸 del nazisme 茅s una de les formes de negacionisme m茅s cruels i doloroses que existeixen, aix铆 com la m茅s indigna. Banalitzar l'Holocaust o el nazisme est脿 castigat pel Codi Penal d'alguns estats de la Uni贸 Europea, de la mateixa manera que ho est脿 la utilitzaci贸 de la simbologia nazi. En aquest sentit, cal recordar la Decisi贸 Marc 2008/913/JAI del Consell d'Europa, de 28 de novembre de 2008, relativa a la lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenof貌bia servint-se del Dret penal, que insta els Estats membres --i aix貌 inclou Espanya-- a transposar la seva legislaci贸 en la lluita contra el racisme i la xenof貌bia. 

Per tant, una vegada m茅s, i aprofitant que els propers dies commemorem la Kristallnacht, la “nit dels vidres trencats”, demanem que s’aprovi amb urg猫ncia una reforma del Codi Penal, congruent amb la declaraci贸 contra el racisme i la xenof貌bia de la Uni贸 Europea, que prohibeixi el negacionisme i la banalitzaci贸 de l’Holocaust, protegint aix铆 el record i la dignitat de totes les v铆ctimes del nazisme; aix铆 com demanem als partits pol铆tics democr脿tics que impulsin les mocions oportunes per a la seva elevaci贸, votaci贸 i aprovaci贸 a tots els ajuntaments i les diferents cambres legislatives. D’aquesta manera la societat mostrar脿 el seu respecte i comprom铆s inequ铆voc amb la dignitat i la mem貌ria de les v铆ctimes i els seus familiars. 

Entitats signants: 

COMUNITAT ISRAELITA DE BARCELONA 
COMUNITAT JUEVA ATID DE CATALUNYA 
COMUNITAT JUEVA BET SHALOM 
JABAD LUBAVITCH DE BARCELONA 
ASSOCIACI脫 CATALANA D'AMICS D'ISRAEL (ACAI) 
COL·LECTIU ISRAEL A CATALUNYA 
ASSOCIACI脫 DE RELACIONS CULTURALS CATALUNYA-ISRAEL 
ASSOCIACI脫 CULTURAL SABADELL-ISRAEL 
LLIGA INTERNACIONAL CONTRA EL RACISME I L'ANTISEMITISME
ASSOCIACI脫 CATALANA CONTRA L'ANTISEMITISME 
BNA'I B'RITH BARCELONA
FESTIVAL DE CINEMA JUEU DE BARCELONA
FUNDACI脫 BARUCH SPINOZA 

Text: T.Florido/R.Novoa/Europa Press · Fotografies: Elena Kozlova · V铆deo: BTV.cat


        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu 茅s
        completament gratu茂t. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripci贸 permetrà
        que aquest lloc continu茂 en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT