ACTUALITAT
Carregant...
13 de gen. 2014

Info Post

Ariel Sharon, 11è primer ministre d'Israel, ha estat enterrat avui en un funeral militar envoltat de familiars, amics, dignataris estrangers i les altes esferes de l'Estat i de l'IDF, que s'han aplegat per honrar un dels comandants del camp de batalla i líder polític més determinants de la història de l'Israel modern

13/01/2014 || Ariel Sharon ha estat enterrat al seu ranxo, Sycamore Farm, al Nègueb occidental, al costat de la tomba de la seva esposa Lily just després de la cerimònia d'homenatge que s'ha dut a terme a la Knesset per part del president Shimon Peres, el primer ministre Benjamin Netanyahu, el vicepresident dels EUA, Joe Biden i altres líders i amics. Sharon va morir dissabte, vuit anys després d'un vessament cerebral devastador que el va deixar en un coma del qual mai es va recuperar. Tenia 85 anys.

Sharon ha estat una de les figures més grans d'Israel. Sharon va ser un militar destacat que va acabant entrant en política esdevenint un primer ministre molt popular en el moment del seu accident cerebrovascular.

El seu fill més jove, Gilad, ha estat molt emotiu en el moment de dir adéu al seu pare, i ha recordat la seva brillant carrera militar:

"Van dir que no podriem superar el terror de la dècada de 1950. Van dir que els tancs no poden fer maniobres de flanqueig a les dunes al nord d'Um Katef el 1967. Van dir que no es podia creuar el Canal de Suez a la Guerra de Iom Kipur [1973], fins que es va fer i es va acabar la guerra ", ha dit des d'un podi instal·lat al costat de la tomba a primera hora de la tarda.

Gilad també ha destacat la figura del Sharon polític: "Deien que no hi ha alternativa als nous immigrants que vivien en tendes de campanya [durant l'onada d'immigració massiva en la dècada de 1990 de l'antiga Unió Soviètica]. Deien que el terrorisme no podia ser derrotat durant la dècada del 2000. Tot això deien i vas demostrar el contrari. Fent l'impossible és com neixen les llegendes, com es crea un etnos nacional".

Sharon ha estatenterrat en el seu emblemàtic ranxo de 1.000 acres -i és el segon primer ministre enterrat al Nègueb, després de David Ben Gurion.

Gairebé 10 anys després, la retirada de Gaza segueix sent objecte d'acalorats debats en la societat israeliana: els partidaris diuen que per a Israel és millor no estar empantanegat en un territori ple de gent, que és ara la llar de 1,7 milions de palestins. Els crítics diuen que la retirada només ha portat més violència. Dos anys després de la retirada, Hamàs va prendre el control de Gaza i va intensificar els atacs amb coets contra Israel.

La jornada ha començat a la Knesset, on hi havia la capella ardent de Sharon. Peres, Netanyahu, Biden, l'exprimer ministre britànic Tony Blair i alguns dels col·legues i amics vells de Sharon han estat presents.

El vicepresident dels Estats Units, Joe Biden, ha elogiat Sharon com "un home complex que va viure en temps complexos en una regió complexa". Sharon era una part d'"una de les generacions fundadores més notables" en la història del món, i tenia "la terra d'Israel, el Nègueb, gravat en la seva ànima ". En un discurs sincer, Biden ha parlat d'una amistat de dècades amb Sharon, dient que sentia la seva mort com la "d'un familiar". "Ell era indomable", ha manifestat Biden. En un país tan petit com Israel, la mort de Sharon "no es percep com la pèrdua d'un líder, se sent com una mort dins la família. Molts dels meus compatriotes nord-americans, alguns dels quals són aquí, senten la mateixa sensació de pèrdua ", ha afegit el vicepresident dels Estats. "Ell ens ha deixat massa aviat", ha lamentat Biden, "però el treball de tractar d'arribar a la pau continua."

Tony Blair, que ara és un enviat internacional per al Pròxim Orient ha dit que "l'objectiu estratègic" de Sharon mai va canviar. "La mateixa determinació de ferro que va portar al camp de la guerra el va dedicar a la diplomàcia. Ferm. Poc ortodox. Indestructible ", ha assenyalat.

Per la seva banda, el primer ministre d'Israel, Beniamin Netanyahu ha afirmat que Sharon ha estat "un dels grans guerrers" de la nació d'Israel. "Arik era un home d'acció, pragmàtic, i el seu pragmatisme té les seves arrels en una profunda emoció, emoció profunda pel país i l'emoció profunda pel poble jueu", ha dit Netanyahu.

A més de Biden i Blair, el primer ministre de la República Txeca, i els ministres de Relacions Exteriors d'Austràlia i Alemanya han estat presents entre els assistents a la cerimònia de la Knesset d'avui dilluns. Fins i tot Egipte, el primer país àrab a signar la pau amb Israel, hi ha enviat un diplomàtic de la seva ambaixada.

Multituds d'israelians s'han aplegat també de peu al llarg del voral de la carretera que va de Jerusalem al Nègueb, a fer fotos i obtenir una visió final del taüt Finalment, el Cap de l'Estat Major, Benny Gantz, ha fet un llarg discurs recordant la profunda influència de Sharon a les IDF. "L'exèrcit seguirà vivint en el seu record i en la seva imatge com fa tants anys", ha dit per encabar reblant que "Sharon ha estat un guerrer canós amb una subscripció a la filharmònica, el comandant audaç, el planificador considerat. Sabies com triar el millor dels guerrers, el més valent entre els de càrrega per davant, la futura generació. No hi ha una doctrina batalla en la qual no podem veure les seves empremtes digitals com un comandant". Text: R.Novoa/H.Retig · Fotografies i vídeo: IDF


        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT