ACTUALITAT
Carregant...
11 de nov. 2013

Info Post

Artur Mas a la Universitat de Tel Aviv: "Per a una nació és molt emocionant construir un estat malgrat les dificultats, un desafiament que coneixeu molt bé"

11/11/2013 || 'Som aquí pel gran interès que Israel suscita a Catalunya com a model, com a soci per a la innovació, però també perquè en aquest moment únic, Catalunya ha d'impulsar la seva capacitat d'internacionalització i millorar les relacions amb els socis internacionals. I Israel és clarament un company de viatge escollit per Catalunya.' Aquests mots els va dir ahir el president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas en una conferència a la Universitat de Tel-Aviv.

Davant unes cent cinquanta persones del món acadèmic i també l'ambaixador d'Espanya a Israel, Fernando Carderera, Mas no perdé l'ocasió de referir-se al procés català: 'Ara Catalunya és en una cruïlla històrica. És molt emocionant per a una nació que existeix d'ençà de tants segles construir un estat, malgrat les dificultats i obstacles que això pot portar. Un desafiament que vosaltres coneixeu prou bé.'

Va explicar la manifestació de la Diada de l'any passat i la cadena humana d'enguany a favor de la independència. I en aquest punt féu un paral·lelisme entre l'actitud dels catalans del 'seny i la rauxa' i la dels israelians: 'Com vosaltres, tenim una manera de ser pròpia: la nostra capacitat d'anar dels bons judicis a una certa bogeria pels grans desafiaments.' Per aquesta raó i més --va dir--, es pot entendre per què els catalans són vistos des d'Espanya 'com una mena d'anomalia'.

En el col·loqui posterior, i en resposta a una pregunta dels assistents, Mas va destacar altres similituds entre Catalunya i Israel: una mentalitat bilingüe i una capacitat de lluita per a mantenir la identitat, la cultura i la llengua. 'Podem entendre perfectament una nació que ha lluitat molt durament per mantenir la identitat, la cultura, la llengua i la manera de ser', digué. I va afegir que el cas català no era 'exactament igual' que l'israelià, tot i que Catalunya també havia hagut de lluitar molt per mantenir la identitat i el projecte col·lectiu. 'Molta gent entén les dificultats que ha patit Israel perquè quan mirem la nostra història, també veiem que aquestes dificultats hi han existit.'

Un assistent, un home gran, va agrair a Mas la visita a Israel després de cinc-cents anys de l'expulsió dels
jueus d'Espanya. Va explicar que era descendent de jueus de Tarragona i que se sentia 'un català autèntic'. Mas va dir que aquella decisió havia fet perdre a Catalunya actius molt importants, però que ara maldaven per recuperar-los i estrènyer llaços amb Israel.

El procés català va sortir en el torn de preguntes, que es va fer tant en català, com en anglès i castellà. Una catalana resident a Israel va lamentar que no hi hagués més gent que s'atrevís a identificar-se amb el procés, i Mas li va respondre amb un somriure: 'El dia que s'hi atreveixin tots aquests que dieu que no s'hi atreveixen, no cabrem als carrers de Barcelona.' I va recordar que les mobilitzacions de Catalunya no es veien pràcticament enlloc del món. 'Hi ha molta gent que sí que s'hi atreveix públicament.'

En resposta a una altra pregunta, va indicar que ara l'envit de Catalunya era convèncer el govern espanyol per poder fer una consulta. 'Això no és exactament independència, sinó dret de decidir el nostre futur, i això ho vol el 80% de la població catalana', va dir Mas. I encara hi va insistir: 'La clau, ara, no és independència sí o no', sinó si l'estat espanyol permetrà de convocar una consulta. 

Al marge del procés, Mas va destinar bona part de la conferència ('Catalunya, el pol de coneixement del sud d'Europa') a explicar el model de recerca català i a defensar la col·laboració entre Catalunya i Israel en aquest àmbit. Minuts abans, el conseller d'Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, havia signat un conveni de col·laboració amb la universitat, representada pel vice-president, Raanan Rein. Mas va destacar que Catalunya era el segon país d'Europa que rebia més ajut per a projectes de recerca.

Artur Mas va defensar també el procés català en una entrevista al diari hebreu més venut, el Yediot Ahronot. 'Catalunya és un poble que vol volar alt encara que alguns ens vulguin tallar les ales', va subratllar. Mas també recordà que el país no cercava 'cap conflicte ni guerres', sinó preservar la identitat, 'desenvolupar un projecte de futur i poder viure millor'. 'Ningú no discutiria que Israel ha de ser un estat', però a 'Catalunya li falla això', va dir.

També aprofità l'avinentesa per deixar clar que Catalunya volia continuar dins la UE: 'El nostre gran paraigua és la UE.'  Catalunya disposa 'd'una potència cultural internacionalment important' tot i que ha tingut 'pocs instruments i recursos', va dir. I ho va comparar amb Israel: 'Hem arribat on hem arribat gairebé sense res.' En la publicació de l'entrevista, s'incloïa una fotografia d'un míting de Mas i també la imatge de Cristiano Ronaldo i Messi disputant-se una pilota. Text: R.Novoa/P.Mateos/ACN · Fotografies: Joan Maria Piqué/Edgardo Krawiecki

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT