El proper 28 de novembre, a les 19h, el Barcelona Knowledge Hub, subseu de l’Academia Europaea, celebrarà al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona un debat sobre el present i el futur de la medicina, dels seus aspectes més socials a la seva vessant més puntera.
18/11/2013 || L’assistència a l’acte és gratuïta però es demana preinscripció via web i el format d’aquest debat s’inspirarà en les Disputationes que es van dur a terme a Europa durant l’Edat Mitjana, de les quals la celebrada a Barcelona va ser una de les més importants, i de la qual enguany es commemora el 750è aniversari.
La disputa de Barcelona o controvèrsia jueva va ésser un debat entre cristians i jueus ocorregut a l'època medieval a Barcelona concretament s'inicià el divendres 20 de juliol de 1263 de l'era cristiana i el 5.023 de l'era jueva. Es va estendre durant els dies 23, 26 i 27 del mateix mes de juliol. El rei Jaume I va presidir la disputa dins del seu propi palau. Per part jueva argumentava Rav Nahmànides, o sigui Bonastruc ça Porta que aleshores tenia 70 anys i autor de la recensió sobre aquesta controvèrsia) i per part cristiana el jueu convers al cristianisme anomenat Fra Pau, o sigui Pau Cristiani de Montpeller (Pau Crestià) i el dominic Raimon de Penyafort.
A diferència de la celebrada al 1263, la Disputatio del proper 28 de novembre no es planteja com una competició entre ponents, sinó que es fa amb la intenció de complementar coneixements i punts de vista. Afortunadament, en aquests 750 anys hem guanyat en tolerància i podem descartar que cap dels dos ponents hagi de patir represàlies.
Com que l’acte es dirigeix fonamentalment a una audiència acadèmica i científica, es farà enterament anglès, l’idioma oficial de l’Academia Europaea (sense traducció). Hi participaran el filòsof Thomas Pogge i la neurocientífica Mara Dierssen que presentaran dos punts de vista sobre el tema: "La medicina social i llur estat: definint el camí a seguir". El principal objectiu és promoure les activitats científiques multidisciplinars que incloguin la perspectiva de les ciències socials i les humanitats. Text: R.Novoa/Barcelona Knowledge Hub