ACTUALITAT
Carregant...
3 d’oct. 2013

Info Post

El programa d'entreteniment “La Meva” de TV3 ha emès aquesta nit un reportatge sobre els corresponsals de la cadena pública catalana centrat en la tasca d'Albert Elfa a Jerusalem que Israel a Catalunya considera un escàndol

03/10/2013 || El capítol 15è del programa d'entreteniment “La Meva” de TV3 s'ha centrat avui en “Els corresponsals”. Segons ha anunciat el programa al seu web, “els corresponsals són els ulls que la televisió situa mes enllà de les seves fronteres. Gràcies a aquesta visió des del territori, TV3 ha pogut construir una xarxa de corresponsalies que suposen un model de televisió nacional que permet veure amb ulls catalans les notícies del món. Però com viu, un corresponsal? Com s'informa? Com és el seu dia a dia, fora del seu país? Quines són les seves obligacions? Per esbrinar-ho, “La meva” ha desplaçat com a corresponsal volant Roger de Gràcia, que ha viatjat a Jerusalem per veure l'Albert Elfa, responsable que TV3 tingui notícies d'un dels racons centrals de la geopolítica mundial. Els ulls de Roger de Gràcia ens acostaran a la vida quotidiana d'un periodista que ha fet de viure lluny de Catalunya la seva feina” indiquen.

D'entrada ja és qüestionable que un programa d'entreteniment d'una cadena pública ofereixi en prime time i com a diversió una qüestió tan complexa com és el conflicte àrabo-israelià. No creiem que sigui gaire ètic fer entreteniment d'un drama que afecta tant al poble jueu com a molts àrabs. De la mateixa manera que seria èticament reprovable abordar en aquesta franja horària, i com a entreteniment, el conflicte sirià, per posar un exemple de rabiosa actualitat, i que TV3 pretengués entretenir-nos amb els nens gasejats fa poc més d'un mes i mig per Baixer Assad.

El programa, com ens temíem, ha donat cova als prejudicis i estereotips contra Israel habituals. És un tema cabdal si tenim present el gran desconeixement que en general té la societat en relació a Israel. Amb només un 2% de la població que coneix personalment a algun jueu o que hagi visitat Israel, la societat catalana es creu amb suficient informació com per formar-se i emetre una opinió sobre Israel. I la majoria d'opinions sobre Israel es formen mitjançant una aparició sobredimensionada d'Israel als mitjans de comunicació com ha il·lustrat avui el reportatge de “La Meva” sobre els corresponsals, on s'ha sobredimensionat la corresponsalia de Jerusalem.

Aquest buit d'imatge que hi ha sobre Israel a la societat és doncs fàcilment dirigible venent a l'opinió pública que l'israelià mig és o bé l'ultraortodox (amb la finalitat de crear un gran distanciament cultural entre el poble català i el poble jueu) o bé la del soldat israelià (amb la finalitat de cercar un posicionament hostil contra Israel). El reportatge de “La Meva” ha complert a bastament amb aquest biaix informatiu. S'ha presentat a l'espectador el barri de Mea Sharim per no ensenyar l'autèntica realitat de la societat israeliana, i el presentador del programa ha dit que, per situar-se on era, el millor era anar a visitar un rabí haredim. Molt malt començament si després te'n vas cap al kotel i ensenyes més haredims i hassidims resant al Mur del Temple.

El més interessant, no obstant, ha estat comprovar que TV3 comparteix amb Al-Jazeera i Reuters espai físic a Jerusalem. Per complir fidedignament amb el guió, ha seguit l'exposició el casc i l'armilla anti-bala d'Albert Elfa, queixant-se de “dur això tot el dia”. Com si no sabés que un corresponsal que treballa en zona de guerra ha d'autoprotegir-se ell mateix.

Un mut ucrònic amb l'ex-corresponsal a Israel Isabel Galí afirmant que Israel viola la llei amb el setge a Gaza ens temíem que seria la cirereta del pastís, però no, el presentador del programa ens avisa que ara toca el plat fort: Hebron. Albert Elfa assenteix dient que és “on hi ha més mogudes i els colons són els més radicals”. Té nassos que, Hebron, que té el seu origen etimològic en la paraula hebreu, aquells qui enraonen en aquesta llengua siguin titllats de colons i no hi puguin viure segons el relat del corresponsal. És pur racisme.

Preguntat Albert Elfa sobre el seu posicionament afirma clarament que “l'ús de la raó li diu que hi ha uns ocupants i uns ocupats”. La realitat històrica és la que és, no obstant, i per molt que Albert Elfa s'inventi els fets, aquests són els que són: mai ha existit un estat palestí conquerit o ocupat per Israel, així que no cal donar-li més voltes a la seva propaganda barata.

Que la corresponsalia a Jerusalem és usada en clau propagandística ens ho corrobora novament Isabel Galí quan afirma que la seva feina ––la dels corresponsals a Jerusalem–– és partidista. “Davant d'un conflicte no pots ser equidistant” ha dit, quedant-se tant ampla.

Però l'exercici manipulador i antiperiodístic arriba al súmmum quan Albert Elfa afirma que a Hebron hi viuen 35000 palestins i 800 colons, però que la pressió dels colons jueus fa marxar molts palestins d'Hebron. Les dades ens diuen que l'any 1967 hi residien 38.309 palestins (segons el cens israelià quan es va conquerir Samària i Judea a Jordània) i el 1997 130.533 palestins (l'últim cens oficial disponible i elaborat per l'Autoritat Nacional Palestina). Mentides i més mentides.

Però la realitat és tossuda i Albert Elfa no pot amagar que Israel és un estat de dret i que si algú usurpa una propietat que no és seva, se'l desallotja, com en el cas concret que ens explicaven dels colons jueus. Al final, l'exèrcit israelià feia fora uns ciutadans que havien ocupat una propietat que no era seva en compliment d'una sentència judicial.

I més soldats. S'ha de complir el manual que diu que han de sortir ultraortodoxos i militars per omplir aquest buit d'imatge d'Israel i estigmatitzar l'únic estat jueu del món. Pel què no passem i serà objecte de denúncia al Consell de l'Audiovisual de Catalunya, és que l'ex-corresponsal Isabel Galí compari el drama generat pel terratrèmol de Haití amb la situació a Gaza. És un insult a les víctimes del terratrèmol i a la gran tasca que va fer l'exèrcit israelià per salvar multitud de vides en aquella horrible tragèdia.



I ja per acabar, tocava el "moment Albert Elfa" fent-se autobombo amb platerets mostrant-se orgullós de tenir aquesta corresponsalia i exercir la seva feina amb tanta “professionalitat”.

Volem agrair, però, les darreres imatges al Mercat de Jerusalem, que serveixen de síntesi del que ha viscut el presentador del programa, Roger de Gràcia: “després de passejar pel Mercat de Jerusalem he tornat a Catalunya amb una sensació de pau”. Just el contrari del què pretenia Albert Elfa.

 Text: R.Novoa Fotografia: TV3    Vídeo: Israel Defense Forces 

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT