ACTUALITAT
Carregant...
9 de mar莽 2017


El proper cap de setmana la comunitat jueva catalana celebra la festa de Purim o d'Ester

09/03/2017 || La festa de Purim (en hebreu : 驻讜专讬诐, Purim = sorts) 茅s una festivitat jueva que 茅s celebrada anualment el 14 del mes jueu de Adar (o 15 d'Adar a les ciutats emmurallades) en commemoraci贸 del miracle relatat en el Llibre d'Ester en qu猫 els jueus es van salvar de ser aniquilats sota el mandat del rei persa Assuer, identificat per alguns historiadors com Xerxes I, al voltant del 450 aC. Tot i que Purim 茅s considerat un dels dies m茅s alegres del calendari hebreu, els jueus tenen l'obligaci贸 de dejunar i pregar la vig铆lia , en record dels jueus perses. 

Per Purim es llegeix la Meguil脿 (en hebreu 诪ְ讙ִ讬诇ַ转 讗ֶ住ְ转ֵּ专, Meguilat Ester, "Rotllo-Llibre-d'Ester"). Aquesta lectura es realitza a gran velocitat, i els que escolten han de fer soroll amb carraques o altres elements en el moment de pronunciar el nom d'Aman, perqu猫 aquest nom sigui esborrat. Aix貌 aconsegueix fer participar als nens. Despr茅s del dejuni, es fa un gran banquet en qu猫 s'acostuma a beure vi i recitar c脿ntics, com ara recitar la preg脿ria coneguda com Shoshanat Ya'akov, que ha estat gravada per molts cantants jueus de Israel i la Di脿spora. 

Aix铆 mateix, 茅s obligaci贸 enviar regals als amics (en hebreu : 诪谞讜转 诪砖诇讜讞, Mishl贸akh Manot) i donar caritat als pobres (en hebreu : 诇讗讘讬讜谞讬诐 诪转谞讜转, Matanot La'evion卯m) i tamb茅 s'acostuma a disfressar als nens petits. Per Purim es preparen dol莽os especials, anomenats "Orelles d'Aman". Els homes estan autoritzats a prendre vi fins al nivell de "confondre els noms d'Amam i Mordekhai". Text: R.Novoa

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu 茅s
        completament gratu茂t. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripci贸 permetrà
        que aquest lloc continu茂 en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...