7 de nov. 2014Les comunitats jueves catalanes i les associacions d'amistat amb el poble jueu i Israel demanen deixar d'apel·lar al nazisme en el debat polític i reclamen canvis al Codi Penal i a l'intinerari curricular

07/11/2014 || Entitats jueves de Catalunya han presentat aquest divendres al Parlament de Catalunya una moció on insten els polítics a deixar d'utilitzar les referències al nazisme i a l'Holocaust en els seus debats. 

"La banalització del terme nazi és vexatori per a qualsevol ciutadà i els col·lectius que han estat víctimes de l'Holocaust", no només per a jueus, sinó també altres grups com els gitanos, ha explicat en declaracions als mitjans presents a les portes del Parlament el gerent de la Comunitat Israelita de Barcelona (CIB), Victor Sorenssen. Sorenssen ha recordat que banalitzar l'Holocaust és una "demostració de supina ignorància" i ha recordat que en molts països de la Unió Europea es persegueixen penalment les declaracions que van en aquesta línia. 

"No demanem res nou. Volem normalitzar el que es dóna a la UE", ha dit Sorensen, que ha recordat que fins i tot les institucions comunitàries van fer una crida a Espanya per actuar en aquest sentit. El que es dóna a Espanya "és una situació que és anòmala" a escala internacional, ha relatat Sorenssen, que ha dit que banalitzar l'Holocaust no només ha de comportar una sanció administrativa o simbòlica, sinó que ha d'estar tipificat com a delicte al Codi Penal. "És un assumpte que ve de lluny" tot i que durant els últims temps, l'ús d'aquests termes en el debat polític s'ha incrementat, ha lamentat Sorenssen. 

Els signants també demanen que la seva demanda sigui traslladada a tots els ajuntaments de Catalunya. Signen el text les quatre comunitats religioses jueves que hi ha a Barcelona --Comunitat Israelita de Barcelona, Atid, Bet Shalom i Jabad Lubavitch-- i altres entitats cíviques, culturals i econòmiques vinculades al judaisme o a les relacions amb Israel, inclòs el nostre col·lectiu Israel a Catalunya.

Les comunitats i entitats jueves i d’amistat amb Israel que signem aquest escrit no podem restar en silenci davant de l’ús absolutament irresponsable i partidista que determinats mitjans de comunicació, així com alguns polítics i líders d’opinió, estan fent aquests dies dels termes “nazi” i “nazisme”. 

Lamentablement, veiem com la generalització d’aquests termes i la seva utilització pública com a insult fàcil i recurrent per a desqualificar els adversaris polítics, els banalitza i buida de contingut. La discrepància política i la confrontació d’idees, fonamentals en democràcia, no poden avalar ni propiciar el menyspreu del que va significar el nazisme per a Europa. Aquesta és una frontera que una societat democràtica no pot creuar, ni ara ni mai. La protecció i preservació de la dignitat i la memòria dels milions de víctimes del nazisme és responsabilitat de tothom, però en especial d’aquelles entitats i persones que pel seu càrrec i projecció pública són un referent per al conjunt de la societat. 

Entenem que aquesta situació és una anomalia en els països del nostre entorn, i que cal eradicar la banalització del nazisme des de la pròpia escola, adequant el temari escolar a la conscienciació moral d’aquest fet. Només la proximitat del coneixement ens permetrà tenir empatia amb el dolor que produeix la banalització de la tragèdia, i així evitar-ne més en el futur. Apel·lem al sentit de la responsabilitat dels qui tenen una tribuna pública i els demanem que reflexionin sobre el perill de trivialitzar la càrrega ideològica del nazisme i les seves conseqüències per al poble jueu i per a tota la humanitat.

La banalització del nazisme és una de les formes de negacionisme més cruels i doloroses que existeixen, així com la més indigna. Banalitzar l'Holocaust o el nazisme està castigat pel Codi Penal d'alguns estats de la Unió Europea, de la mateixa manera que ho està la utilització de la simbologia nazi. En aquest sentit, cal recordar la Decisió Marc 2008/913/JAI del Consell d'Europa, de 28 de novembre de 2008, relativa a la lluita contra determinades formes i manifestacions de racisme i xenofòbia servint-se del Dret penal, que insta els Estats membres --i això inclou Espanya-- a transposar la seva legislació en la lluita contra el racisme i la xenofòbia. 

Per tant, una vegada més, i aprofitant que els propers dies commemorem la Kristallnacht, la “nit dels vidres trencats”, demanem que s’aprovi amb urgència una reforma del Codi Penal, congruent amb la declaració contra el racisme i la xenofòbia de la Unió Europea, que prohibeixi el negacionisme i la banalització de l’Holocaust, protegint així el record i la dignitat de totes les víctimes del nazisme; així com demanem als partits polítics democràtics que impulsin les mocions oportunes per a la seva elevació, votació i aprovació a tots els ajuntaments i les diferents cambres legislatives. D’aquesta manera la societat mostrarà el seu respecte i compromís inequívoc amb la dignitat i la memòria de les víctimes i els seus familiars. 

Entitats signants: 

COMUNITAT ISRAELITA DE BARCELONA 
COMUNITAT JUEVA ATID DE CATALUNYA 
COMUNITAT JUEVA BET SHALOM 
JABAD LUBAVITCH DE BARCELONA 
ASSOCIACIÓ CATALANA D'AMICS D'ISRAEL (ACAI) 
COL·LECTIU ISRAEL A CATALUNYA 
ASSOCIACIÓ DE RELACIONS CULTURALS CATALUNYA-ISRAEL 
ASSOCIACIÓ CULTURAL SABADELL-ISRAEL 
LLIGA INTERNACIONAL CONTRA EL RACISME I L'ANTISEMITISME
ASSOCIACIÓ CATALANA CONTRA L'ANTISEMITISME 
BNA'I B'RITH BARCELONA
FESTIVAL DE CINEMA JUEU DE BARCELONA
FUNDACIÓ BARUCH SPINOZA 

Text: T.Florido/R.Novoa/Europa Press · Fotografies: Elena Kozlova · Vídeo: BTV.cat

video

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...