30 de set. 2013


Israel a Catalunya lamenta que la Secció d'Internacional dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya segueixin aportant informacions esbiaixades i falsedats en tot allò que afecta a la informació que la cadena pública ofereix sobre Israel.

Israel a Catalunya sol·licitarà en breu una reunió amb el cap d'informatius de Televisió de Catalunya, Jaume Peral, per abordar la qüestió

Israel a Catalunya ha interposat avui la segona denúncia en un mes contra la Secció d'Internacional dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya. En el Telenotícies Vespre del proppassat 21 de setembre, en una crònica sobre l'operació duta a terme pels cossos de seguretat de Kenya per alliberar els ostatges segrestats per l'organització terrorista vinculada a Al-Qaida a la Península Aràbiga (AQAP) Al Shabaab al centre comercial Westgate de Nairobi (Kenya), s'han ofert informacions esbiaixades en una crònica elaborada per la Secció d'Internacional dels Serveis Informatius de Televisió de Catalunya (TVC).

En la crònica, s'hi afirma, sense oferir més dades, que: 

"La presència d'agents israelians ha estat confirmada. Alguns analistes vinculen aquesta col·laboració al fet que el propietari del WestGate Mall és un milionari d'Israel"

Aquesta afirmació tendenciosa, no assenyala quins analistes avalen la informació que es presenta i ni tan sols s'identifica el presumpte milionari “d'Israel” que seria el vincle de col·laboració entre les autoritats kenyanes i els “agents israelians”.

Una informació acurada i contrastada amb les nostres fonts del Ministeri d'Afers Exteriors del Govern d'Israel ens confirma que aquesta informació aportada per TV3 és falsa.

Certament Israel va enviar un equip d'experts al seu estret aliat Kenya per assessorar les autoritats en l'enfrontament sagnant en un centre comercial de Nairobi. Funcionaris de defensa israelians van confirmar que l'equip va ser enviat a Nairobi tot just va començar la crisi dels ostatges. Els funcionaris, que van demanar no ser identificats perquè estaven discutint un assumpte de seguretat confidencial, va dir que les unitats de combat armades no formaven part de la delegació.

"Israel està sempre disposat a ajudar a altres països, a altres països amics, en la lluita contra el terrorisme. Crec que el terrorisme s'ha convertit en una amenaça per al món sencer i per tant els països - Estats Units, Israel i altres països occidentals - han de cooperar " va dir Yuval Steinitz, ministre del gabinet israelià d'Afers Estratègics a The Associated Press.

Israel ha tingut forts interessos comercials a l'Àfrica des de fa dècades. Però només en els últims anys s'ha començat a veure l'Àfrica, especialment l'Àfrica oriental, com un interès estratègic vital en la batalla contra els extremistes islàmics. Un d'aquests grups, Al-Shabab, ha reivindicat l'autoria de l'atemptat de Nairobi, que ha deixat desenes de morts.

Kenya ha estat un jugador important en aquest esforç israelià, encara que certament no està sol. La intel·ligència es comparteix entre tots dos països, i Israel ha proporcionat capacitació en seguretat per al país africà de l'est, segons experts i funcionaris israelians consultats per Israel a Catalunya.

En total, més de 40 dignataris africans d'alt nivell han visitat Israel en els últims dos anys, segons el Ministeri de Relacions Exteriors d'Israel. Entre ells es trobaven els presidents de Rwanda, Uganda, Togo i Sudan del Sud, així com el primer ministre de Kenya. El president de Nigèria s'espera aviat.

Un diplomàtic israelià que ha participat en aquestes trobades, va dir que els canvis a la regió produïts per la Primavera Àrab van ser un catalitzador clau per a aquestes visites. Els canvis han donat lloc a un augment de l'activitat dels extremistes islàmics i va desencadenar un devessall d'armes a tota la regió arran de la caiguda del líder libi Moammar Gaddafi.

El diplomàtic, que va parlar a condició de guardar l'anonimat a causa que estava discutint un assumpte diplomàtic confidencial, va dir que l'amenaça del fonamentalisme islàmic ha estat un tema important de discussió.

En concret, va dir, els líders africans s'han interessat per l'experiència de primera mà d'Israel en la lluita contra els terroristes islàmics.

Tot i que els grups de l'Àfrica no es creu que tenen vincles directes amb els que lluiten a Israel, tenen ideologies similars i patrocinadors internacionals. Israel diu que el seu enemic Iran envia armes als militants a la Franja de Gaza a través d'Àfrica. La Banya d'Àfrica és també una ruta estratègica d'enviament per les activitats terroristes de Hamàs, la Gihad Islàmica i altres grups terroristes contra Israel.

"El que ells volen [els líders africans] és bàsicament compartir coneixement i informació més que qualsevol altra cosa", va dir el funcionari.

Dani Arditi, expresident de l'Oficina de Lluita contra el Terrorisme d'Israel i el Consell de Seguretat Nacional, va dir que un parell d'atacs contra objectius israelians a prop de la ciutat turística de Mombasa (Kenya) el 2002 va marcar un punt d'inflexió important. En aquests atacs, els terroristes van bombardejar un luxós hotel de propietat israeliana, matant a 13 persones, i van disparar dos míssils contra un avió de passatgers israelià quan s'enlairava, passant molt a prop de l'avió.

"Des d'aleshores, la cooperació, la cooperació d'intel·ligència sobretot és una alta prioritat a Kenya", va dir. Ell va dir que la cooperació també inclou "la formació, exercici conjunts", però es va negar a donar detalls.

Els interessos israelians a Kenya són profunds, certament. Segons el lloc web de l'ambaixada d'Israel a Nairobi, Israel ha prestat assistència tècnica en àrees com l'agricultura i la medicina des de fa dècades, en alguns casos que es remunten als dies abans de la independència de Kenya en 1963.

Aquesta cooperació va continuar fins i tot després que Kenya i altres països africans van tallar relacions diplomàtiques amb Israel després de la guerra de 1973 al Pròxim Orient. Durant l'operació Entebbe (1976) en què les forces especials d'Israel van rescatar desenes d'ostatges de l'aeroport de Entebbe a Uganda, es va permetre a l'aviació israeliana proveir-se de combustible a Kenya. Les relacions diplomàtiques es van reprendre el 1988.

Més recentment, Israel i Kenya van signar un tractat de cooperació en la lluita contra el terrorisme, el blanqueig de diners i altres delictes el 2011.

Avui en dia, els israelians són una part visible del gran comunitat d'immigrants de Nairobi. Hi ha moltes empreses dedicades a diverses activitats econòmiques i s'han obert diverses cafeteries i restaurants, incloent almenys quatre al centre comercial Westgate.

Nitzan Nuriel, un altre ex cap de l'Oficina de lluita antiterrorista, ha dit que Kenya va ser un dels tres països africans, juntament amb Tanzània i Etiòpia, que va rebre capacitació en seguretat d'Israel fa dos anys. En aquest moment, la policia israeliana, militars i funcionaris antiterroristes entrenen les seves contraparts en els tres països, va dir.

Nuriel va dir que l'entrenament és part d'un esforç més ampli que va començar seriosament amb un viatge a cinc països africans quan era ministre d'Exteriors Avigdor Lieberman el 2009.

Nuriel, que va acompanyar Lieberman, va dir que a cada parada el missatge era clar. "Tot el que té a veure amb la guerra contra el terrorisme, tenim un enemic comú. Anem a cooperar ".

A més de Kenya, Uganda, Etiòpia i Tanzània tenen una forta cooperació d'intel·ligència amb Israel, amb informació sobre uns 10 grups islamistes, entre ells Al-Shabab i Boko Haram, un grup similar a Nigèria.

A més, els països de l'Àfrica Occidental proporcionen informació d'intel·ligència sobre terroristes d'Hesbol·là involucrats en narcotràfic i blanqueig de diners, va dir Nuriel.

Hagai Katz de Magal Security Systems Ltd, una companyia de seguretat israeliana, va dir que aquest any la firma ha completat un projecte de $25.000.000 assegurant el port de Mombasa, a Kenya. El 2012, va ser responsable de la seguretat en els estadis de la Copa d'Àfrica de Gabon i Guinea Equatorial, va dir.

Nir Shaul, fundador de l'empresa de seguretat israeliana Nirtal, va dir que la seva empresa ha proporcionat entrenament i equip - incloent la tecnologia de visió nocturna i dels cascs - a les forces policials antiterroristes i guàrdies presidencials a Àfrica en els últims anys.

Després d'octubre de 2011, quan les forces kenyanes van entrar a Somàlia per donar suport a la guerra del govern en la insurgència d'Al Shabaab, agents d'intel·ligència israelians i nord-americans se'ls va donar àmplia llicència per operar a les principals ciutats de Kenya i per protegir el país contra Al Shabaab i Al-Qaida els atacs terroristes.

En conseqüència la crònica emesa per TV3 on s'afirma que "La presència d'agents israelians ha estat confirmada. Alguns analistes vinculen aquesta col·laboració al fet que el propietari del WestGate Mall és un milionari d'Israel" és una informació FALSA i ESBIAIXADA i emmarcada en aquest interès propagandístic anti-israelià dels Serveis Informatius de TV3.

Per aquest motiu, durant aquesta setmana ens posarem en contacte amb el cap d'informatius de Televisió de Catalunya, Jaume Peral, per mantenir una reunió sobre aquesta qüestió. Text: R.NovoaRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...