30 de set. 2013


El servei interior d'intel·ligència d'Israel, el Shin Bet, ha detingut Alí Mansouri, un ciutadà iranià amb passaport belga que volia crear una estació d'intel·ligència iraniana en territori israelià

30/09/2013 || Un agent de la intel·ligència iraniana va ser detingut quan intentava sortir d'Israel l'11 de setembre, segons va informar ahir el servei interior d'intel·ligència d'Israel. Alí Mansouri havia estat enviat a Israel per establir una estació per a les xarxes d'intel·ligència i el terrorisme iranià, van dir les fonts israelianes vinculades a la investigació.

El Shin Bet ha afirmat que l'home de 55 anys d'edat, ha estat reclutat per la Força Quds de l'Iran, la unitat extraterritorial responsable de les operacions especials, el terrorisme i la subversió de la Guàrdia Revolucionària iraniana. El sospitós va ser trobat amb fotografies de l'Ambaixada dels EUA i l'aeroport de Ben Gurion. Durant l'interrogatori va afirmar haver entrat a Israel amb una identitat belga amb l'àlies Alex Mans, i també va detallar com la seva missió: “el procés de reclutament i l'activació d'elements d'intel·ligència iranians”, ha dit el Shin Bet.

Mansouri és un ciutadà belga i un empresari d'origen iranià, que va ser instruït per arribar a Israel i establir una xarxa de negocis que serviria com a base secreta d'operacions per al règim iranià perquè actués contra els interessos israelians i occidentals segons les primeres investigacions de la intel·ligencia israeliana. Iran li va oferir 1 milió de dòlars a canvi de les seves activitats.

Mansouri reportaria directament a la Força Quds, que està dirigida per Khamed Abdallahi i Majid Alawi, subordinats al comandant notori de la unitat, Qassem Suleimani. “Aquesta unitat d'operacions especials s'encarrega, entre altres coses, de portar a terme atacs terroristes contra Israel ––tant a dins com a fora d'Israel–– i contra altres objectius occidentals.

Mansouri va visitar Israel en tres ocasions, i va tractar d'establir vincles amb alguns empresaris de Tel Aviv. Els agents d'intel·ligència del Shin Bet i de la Unitat de Delictes Greus i Internacionals de la policia israeliana van arrestar Mansouri a l'aeroport Ben Gurion quan tractava de pujar a un vol amb destinació Europa la nit de l'11 de setembre.

El Shin Bet sospita que Mansouri volia posar en marxa una xarxa de negocis com a tapadora d'una extensa xarxa d'intel·ligència iraniana que permetés fer actes terroristes a Israel. Nascut a l'Iran el 1958, Mansouri hi va viure fins a 1980, abans de traslladar-se a Turquia, on va romandre fins a 1997. Va ser llavors quan va entrar al món dels negocis, i va rebre un visat que li va permetre residir a Bèlgica, on va treballar i es va casar. El 2006, Mansouri, ara divorciat, va rebre la nacionalitat belga, i va canviar el seu nom pel d'Alex Mans per encobrir la seva identitat iraniana. El 2007, va tornar a l'Iran, des d'on va tractar d'ampliar les seves activitats en els tres països que coneixia millor: Iran, Bèlgica i Turquia. Va continuar viatjant entre els tres estats, es va casar amb una dona iraniana, i, pel que sembla va cridar l'atenció de la intel·ligència iraniana a causa del seu coneixement del comerç internacional.

Mansouri, especialitzat en la venda de finestres i solucions per a sostres de botigues i restaurants, va tractar de signar contractes de subministrament amb clients potencials a Tel Aviv. Es presentava a si mateix com un home de negocis belga, i remetia a llocs web i comptes de Facebook que documentaven les seves activitats comercials.

El 2012 , la Força Quds li va demanar que treballés per a ell a Israel, va revelar el Shin Bet. Convertit en espia del règim iranià, va visitar Israel al juliol de 2012, el gener de 2013 i, més recentment, va arribar el 6 de setembre. Aquesta darrera visita ha acabat amb la seva detenció. La intel·ligència israeliana li ha trobat en el seu poder moltes fotografies de llocs d'Israel, alguns dels quals són d'interès per a les agències d'intel·ligència iranianes, com per exemple l'edifici de l'Ambaixada dels EUA a Tel Aviv [fotografia superior].

Durant l'interrogatori, que ha durat 9 dies, Mansouri va revelar tota la informació sobre els seus contactes, incloent els detalls sobre Mustafa Haji, el cap operatiu de la Força Quds, que es va reunir amb ell i el posà al dia amb informació actualitzada sobre les operacions encobertes d'Iran contra Israel i va delatar els seus enllaços Hajai Hamid Na'amti i Mahdi Hanababai, aquest darrer el seu guia durant la seva estada a Israel. Mansouri ha descrit com els seus superiors li van ordenar que encobrís els seus vols a l'Iran.

Israel fa responsable a la Força Quds de l'atemptat terrorista que va ferir greument la dona d'un diplomàtic israelià a Nova Delhi (Índia) al febrer de 2012. Durant el mateix mes, es van produir atemptats fallits addicionals atribuïts a la Força Quds contra objectius israelians a Tailàndia i Geòrgia. La Força Quds també va estar darrere dels atacs frustrats contra objectius israelians a Azerbaidjan, Kenya i Nigèria.

Aquest temà de ben segur serà avui abordat pel primer ministre israelià Benjamin Netanyahu a la Casa Blanca en la reunió que té amb el president dels Estats Units Barack Obama. Des de l'oficina del premier israelià s'ha dit que “mentre que el president iranià llança dolces paraules a Occident a l'Assemblea General de l'ONU els Guardians de la Revolució del aiatol·làs continuen en els seus intents de danyar els interessos occidentals al Pròxim Orient, com ho demostra el fet que l'espia iranià que va ser capturat havia reunit informació d'intel·ligència sobre l'Ambaixada dels EUA a Israel”. Text: R.Novoa/J.Post/Shin Bet Fotografia: Shin Bet/Agència de Seguretat d'Israel

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...