29 de jul. 2013


La primera ronda de converses servirà per “desenvolupar el pla de treball i els procediments”

El Departament d'Estat dels EUA ha confirmat que les negacions de pau entre Israel i els palestins començaran dilluns. Fonts palestines i israelianes, però, han dit que hi ha poques possibilitats que les converses condueixin a resultats significatius. Una font israeliana ha expressat la seva poca fe en les negociacions, dient: “els temes problemàtics són nombrosos. És difícil creure que qualsevol progrés pot venir, però un no pot passar per alt l'oportunitat i cal donar al procés una oportunitat”.

La portaveu del Departament d'Estat Gen Psaki ha dit avui que les converses començaran avui a la tarda i continuaran el dimarts. El Secretari d'Estat John Kerry ha parlat amb el president palestí Mahmoud Abbas i el primer ministre israelià Netanyahu i ja ha estès una invitació personal per enviar els equips de negociació d'alt nivell a Washington per reprendre formalment les negociacions directes.

“Els israelians estaran representats per la Ministra de Justícia, Tzipi Livni, i l'assessor presidencial Yitzhak Molcho, mentre que el caps negociadors dels palestins seran Saeb Erakat i Mohammad Shtayyeh. La reunió prevista a Washington dilluns vinent servirà com una oportunitat per desenvolupar un pla de treball per encarar el procediment a seguir en les negociacions durant els pròxims mesos” segons el Departament d'Estat dels EUA.

Segons el comunicat, John Kerry va elogiar “el coratge mostrat pel primer ministre Netanyahu i el president Abbas”. “Els dos líders han demostrat la seva voluntat de prendre decisions difícils que han estat fonamentals per arribar a aquest punt. Estem molt agraïts pel seu lideratge”.

No obstant això, des d'Israel s'adverteix de la resistència dels palestins per arribar a un acord de pau així com l'efecte devastador que podria venir amb el col·lapse de les negociacions. Les reunions probablement es duran a terme a la mateixa seu del Departament d'Estat, lluny dels focus de les càmeres i servirà per abordar els problemes tècnics: dates, llocs, procediments, línies de comunicació, agendes, formes d'evitar el col·lapse de les converses, etc.

Israel ha confirmat que els palestins volen iniciar les converses amb la qüestió dels assentaments i els acords de fronteres finals, mentre que Netanyahu vol discutir la seguretat. Els palestins també volen lligar Netanyahu a un mapa, va dir una font. “Ens estem acostant a aquesta negociació per tal de discutir tots els temes i resoldre tots els desacords” s'afirma des dels cercles del primer ministre israelià.

Una de les principals amenaces que impedeixen l'èxit de les converses és la qüestió de Gaza i les relacions de l'Autoritat Nacional Palestina amb Hamàs. No obstant això, per a Israel “un acord provisional podria ser la millor cosa en aquest moment”. Text: R.Novoa/A.Somfalvi/YNetNews Fotografia: US Dept of State

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...