ACTUALITAT
Carregant...
17 de des. 2014

Info Post

El Tribunal de Justícia de la UE ordena retirar Hamas de la llista d'organitzacions terroristes

17/12/2014 || El 27 de desembre de 2001, el Consell de la Unió Europea va adoptar una posició comuna i una regulació per combatre el terrorisme. Entre les mesures acordades, congelar els fons de les persones i organitzacions inclosa en una llista 'negra' que havia de ser, i ha estat, actualitzada regularment per noves decisions del Consell.

Aquest mateix dia, fa ara gairebé 13 anys, el Consell va incloure a Hamàs en aquesta llista, d'on no s'ha mogut. Almenys fins ara. Hamas va impugnar la seva presència i la seva consideració de grup terrorista immediatament. I en una polèmica decisió aprovada avui, l'alt tribunal comunitari estableix que la inclusió de Hamas a la llista "no està sustenta en fets examinats i confirmats per autoritats competents, sinó per imputacions factuals derivades dels mitjans de comunicació i d'Internet".

Més d'una dècada després, el Tribunal retreu l'actuació. I recorda que la "legislació de la Cort requereix que les decisions estiguin sustentades en elements que hagin estat examinats i confirmats per les autoritats nacionals competents". I per tant, "anul·la les mesures apel·lades mentre que, temporalment, manté els efectes de les mateixes per assegurar l'efectivitat de qualsevol possible acció futura per congelar fons".

Això sí, en la seva decisió, el Tribunal insisteix que "aquesta anul·lació, per qüestions de procediment, no impliquen cap pronunciament substantiu sobre la qüestió de si Hamas ha de ser classificat com un grup terrorista o no".

Ara, després del dictamen de la cort de Luxemburg, la pilota queda en mans del Consell, que, segons fonts comunitàries, apel·larà la decisió. Segons estableixen els procediments, s'obre ara un termini de dos mesos per recórrer. Però en no ser una interpretació de les lleis, i ni tan sols dels fets en si que hagi pogut cometre Hamas al llarg de la seva existència, sinó de procediment, un canvi sembla complicat.

Això si. En ser el retret no sobre la naturalesa, sinó sobre els arguments que va presentar el 2001 el Consell, just després dels atacs de l'11-S als Estats Units, això mateix deixa oberta una porta. Per això, tot i ordenar la retirada de les mesures, no demana que es "retirin" els seus efectes durant un termini de tres mesos, fins que acabi el procés d'apel·lació, per si els defectes registrats se solucionin.

Israel a Catalunya ha parlat amb el president de la Comunitat Israelita de Barcelona, Uri Benguigui, que ha considerat que a titllat la mesura de "pur tràmit sense conseqüències" atès que "Hamàs seguirà amb els comptes embargats". Benguigui ha ressaltat que "en tres mesos la situació regularitzada i Hamàs quedarà definitivament definida com una organitzció terrorista de totes totes".   Text: R.Novoa/Agències · Fotografia: Hamas

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT