ACTUALITAT
Carregant...
15 de jul. 2014

Info Post

Amb diversos milions de dòlars generats a través de transaccions de terres, viles de luxe i també del negoci del combustible al mercat negre d'Egipte, els governants de Hamàs a Gaza han guanyat milers de milions de dòlars, mentre que la resta de la població ha de patir un 38% de pobresa i un 40% d'atur.

15/07/2014 ||  Mentre la majoria de la població de Gaza tracta de fer front a les dificultats de la vida quotidiana, sembla que un sector privilegiat, almenys, ha tingut poques preocupacions sobre els seus mitjans de vida: els líders de Hamas i els seus associats.



Negocis de diversos milions de dòlars


Un dels multimilionaris i algú que s'ha beneficiat financerament és l'exprimer ministre de Hamàs a Gaza, Ismail Haniyeh. Abans de 2006 i després de l'impactant victòria electoral de Hamàs i la posterior dominació del govern palestí, amb 51 anys d'edat, Haniyeh no va ser considerat mai una figura d'alt nivell a Hamàs ni a la Franja de Gaza. Però en els últims anys s'ha pogut comprovar que Haniyeh s'ha convertit en milionari. Aquesta és una gesta poc comuna, ja que ell va néixer en una família de refugiats d'Al-Shati al nord de Gaza.

L'any 2010, la revista egípcia Rose al-Yusuf va informar que Haniyeh va pagar 4 milions de dòlars per a una parcel·la de 2.500 m2 de superfície a Rimal, un barri marítim de Gaza. Per vergonya, la parcel·la va ser registrada a nom del marit de la filla de Haniyeh. Des de llavors, hi ha hagut informes que Haniyeh ha comprat diverses cases a la Franja de Gaza, registrades a nom dels seus fills (en té 13).

Almenys pel que fa al seu fill gran, sembla que la poma no cau lluny de l'arbre, donat que va ser detingut al costat egipci del pas fronterer de Rafah en possessió de milions de dòlars en efectiu que tenia intenció d'entrar a Gaza.

Combustible subsidiat es ven amb fins de lucre

Segons fonts de Gaza, la riquesa de Haniyeh, igual que la dels seus companys de la plana major de Hamàs s'ha anat gestant principalment de la indústria dels túnels de contraban. Importants figures de Hamàs, Haniyeh inclòs, cobren un 20% de tot l'estraperlo que passa a través dels túnels.

L'apogeu de Hamàs va arribar després de l'enderrocament de l'expresident egipci Hosni Mubàrak, i en paral·lel al creixement de la seva organització matriu a Egipte: la Germandat Musulmana.

En aquells dies, els líders de Hamàs i els seus socis no tenien por de mostrar la seva riquesa ostentosa. El mercat de viles de luxe de Gaza (que costen almenys un milió de dòlars) estava en auge, la majoria adquirits per persones relacionades amb l'stablishment de Hamàs. Alhora, Khairat a-Shater, un alt membre de la Germandat Musulmana a Egipte, que va dirigir el seu propi imperi de negocis, es va assegurar de transferir personalment desenes de milions en efectiu a alts funcionaris del govern a Gaza, així com als comandants de l'ala militar de Hamàs.

Hi va haver alts membres de Hamàs que van preferir que els diners es guardessin en un lloc més segur que la franja de Gaza, i han invertit en diversos actius egipcis, sovint a través d'associacions empresarials amb funcionaris de la Germandat Musulmana. En alguns casos, l'home encarregat del business i que actuava en representació de Hamàs era Ayman Taha, un dels seus fundadors i també considerat com un dels seus portaveus clau. El 2011, el mateix Taha va pagar 700.000 $ per a una vila de luxe de tres pisos al centre de la franja de Gaza. No obstant, fa un any, va ser acusat de ser un agent d'Egipte.

Els carrers d'Egipte s'han convertit en rius d'ira dirigits contra Hamàs en els últims tres anys, en part a causa del que sembla ser els seus guanys financers a costa del poble egipci. Els túnels a Rafah, la ciutat a cavall entre la frontera de Gaza i Egipte, per exemple, va esdevenir una indústria del contraban de combustible des del Sinaí. El combustible subsidiat pel govern egipci entrava a Gaza a un preu baix, però es venia per vuit vegades més. Els que van fer els majors beneficis de la venda del combustible foren els membres de Hamàs. I mentre el poble egipci passava per períodes de falta de reserves.

Hamàs, diu el professor egipci Ahmed Karima Al-Azhar, s'ha convertit des de fa molt de temps en un moviment de milionaris. D'acord amb Karima, l'organització pot comptar amb no menys de 1.200 milionaris entre els seus membres. No obstant això, no indica la font d'aquesta informació.

El complex financer de Khaled Mashaal

Però Haniyeh no és l'únic prohom de Hamàs que s'ha enriquit. Khaled Mashaal és un altre membre de l'organització terrorista que ha utilitzat els fons de Hamàs en benefici propi. El 2012, un lloc web de Jordània va informar que Mashaal tenia el control d'aproximadament 2,6 mil milions de dòlars, en gran part, dipositats en bancs de Qatar i Egipte. Es tracta d'actius probablement acumulats d'anys a través de donacions a Hamàs que s'han quedat a la seva cartera, així com les seves inversions en diversos projectes al món àrab i musulmà. També se sap que, entre altres coses, Hamàs ha invertit en projectes urbanístics a l'Aràbia Saudita, Síria i Dubai. I, d'acord amb els informes, Mashaal no sempre va separar la comptabilitat de Hamàs de la seva pròpia.

L'expulsió de Hamàs de Síria va ser el cop financer més dur  per al moviment islamista. El 2011, abans de l'inici del conflicte sirià, els actius de Hamàs al país havien arribat a un valor de 550 milions de dòlars. A més de les seves propietats, Hamàs havia invertit en diverses empreses comercials, incloent una companyia de càrrega registrada a nom d'un home de negocis sirià proper a Moussa Abu Marzook, el lloctinent de Mashaal.

Igual que en altres àrees, en les seves relacions financeres els líders de Hamàs mantenen un alt nivell de confidencialitat. Les inversions es realitzen a través d'empreses tapadora, amb membres de la família i testaferros. Les empreses vinculades a Mashaal a Qatar estan registrades a nom de la seva esposa i filla.

Quan Mashaal es va veure obligat a tancar la seva oficina a Damasc, Mashaal declarar que el seu lloc estava a Qatar. Allà, va afirmar que 12 milions dòlars que havia guardat a la caixa forta a la seva oficina de Damasc s'havien perdut. No molts van acceptar aquesta història, i fins avui creuen que Mashaal es va quedar amb els diners i els va transferir als seus propis comptes personals.

Fonts fidedignes afirmen que un projecte de l'empresa Fadil a Qatar està vinculat a Mashaal, el seu fill i l'esposa del seu fill. El projecte de prestigi a Doha, la capital de Qatar, inclou la construcció de quatre torres i de més de 27.000 metres quadrats, incloent oficines i espai comercial adjunt a un centre comercial amb una superfície de 10.000 metres quadrats. L'empresa no ha donat a conèixer la font del seu finançament. (Font: YNetnews/Traducció: Israel a Catalunya)

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT