ACTUALITAT
Carregant...
7 de maig 2014

Info Post

L'acostament de Mariano Rajoy i José Manuel Margallo al règim dels aiatol·làs deixa en una situació complicada les relacions del Rei d'Espanya amb Aràbia Saudita

07/05/2014 || Un dels objectius més clars que s'ha marcat en els últims mesos el Ministre Margallo en matèria de política exterior és intentar recuperar el nivell de relacions que havia mantingut Espanya amb l'Iran abans que la comunitat internacional imposés al règim dels aiatol·làs les sancions de 2012 pel seu programa nuclear militar. 

Espanya va secundar les mesures, tot i que això li va suposar haver de buscar fonts alternatives de subministrament de petroli. Espanya era el principal client europeu de l'Iran, en matèria de petroli, amb 196.000 barrils al dia. Des d'allà arribava el 14,7% del cru del mercat espanyol. Només Rússia estava per davant.

Ara, és la mateixa Espanya la que amb el seu ministre d'Afers Exteriors, José Manuel García-Margallo al capdavant s'ha afanyat a volar a Teheran per parlar amb el règim. Allà s'ha reunit amb el seu homòleg iranià, Mohammad Yavad Sharif, de qui s'especula que també ha visitat Madrid, potser aquest mateix mes, en el seu primer desplaçament oficial des que el president Hassan Rohani va arribar al càrrec a l'agost. Rohani, que per cert, es va veure també a les Nacions Unides amb el president espanyol, Mariano Rajoy, el passat mes de setembre.

L'intent espanyol de tornar a la situació viscuda en les dues últimes dècades, és a la desesperada. Abans de que les sancions al règim de Teheran s'endureixin es busca fer negoci amb aquells qui inverteixen en la desestabilització geoestratègica del Pròxim Orient i es fan un fart de finançar atemptats terroristes contra objectius occidentals, com per exemple altres col·legues diplomàtics. Per no parlar dels seus proxies Hesbol·là (Líban) i Gihad Islàmica (Gaza) o de la seva responsabilitat directa en el genocidi siri.

Amb aquest nou soci, Espanya renuncia a la via saudita, que vivia un moment idíl·lic amb un augment sensible de les relacions comercials. Tant és així que les exportacions d'Espanya a aquest país es van triplicar l'any 2013 i es va aconseguir per un consorci d'empreses espanyoles l'adjudicació de la construcció de l'AVE la Meca-Medina, un contracte de 6.700 milions d'euros. I per això el monarca espanyol ha anat a posar pau en visita oficial fa tot just un mes: i és que l'aposta de Margallo i Rajoy per Iran en detriment d'Aràbia Saudita ha deixat el rei espanyol en una situació complicada. Text: R.Novoa/L.Ayllón · Fotografia: MAEC

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT