ACTUALITAT
Carregant...
4 de des. 2013

Info Post

Aquest vespre ha tingut a lloc a la Plaça del Vi la cerimònia d'encesa de la vuitena i última espelma de la Khanukkià, en el marc d'aquesta festa tradicional del calendari jueu

04/12/2013 || La regidora de Cultura de l'Ajuntament de Girona, Coralí Cunyat ha encapçalat l'acte d'encesa de les vuit espelmes de la lluminària, en la darrera nit de la "festa de les llums". L'activitat ha estat organitzada pel Patronat Call de Girona i compta amb la col·laboració de la plataforma Mozaika de Barcelona. El grup musical Maixalà ha animat la vetllada amb un repertori de cançons tradicionals i, en acabar, el públic assistent ha degustat els sufganiot, bunyols típics d'aquesta festa, de diferents procedències. 

Khanucà, també coneguda com a Festa de les Llums, se celebra cada any el dia 25 del mes de Quisleu i dura vuit dies. La festa commemora la victòria del poble jueu sobre l'ocupació grega (s. II aC) i la purificació posterior del Temple. Khanucà (Hanukkah) en hebreu significa inauguració i fa referència, de fet, a la reinauguració del Temple després de la seva profanació. 

Aquest any 2013, la data correspon al 28 de novembre del calendari comú. És tradició encendre una lluminària de vuit braços anomenada khanukkià, progressivament amb una espelma cada dia. El novè braç, anomenat xammaix, serveix per fer la flama que va encenent les altres vuit. 

La festa rememora els temps de l'hegemonia hel·lenística a Judea, quan el rei selèucida Antíoc IV va prohibir als jueus seguir les seves tradicions i costums. Un petit grup liderat per la família dels Macabeus es va rebel·lar contra el rei i el va derrotar l'any 163 a. C. Després de la guerra, van trobar el Temple de Jerusalem profanat i la menorà (canelobre de set braços) sense gairebé gens d'oli consagrat. Van trigar vuit dies a aconseguir-ne més i, tot i això, el poc oli que quedava va mantenir encès el canelobre tot aquest temps. Aquest fet, en la tradició jueva, es coneix com el "miracle de Khanucà". 

Aquesta festivitat se celebra amb gran alegria en l'entorn familiar. Es reparteixen regals i la mainada juga amb unes baldufes de quatre cares anomenades sevivon (dreidel), en què hi ha inscrites les inicials en hebreu de les lletres que componen la frase "aquí va tenir lloc un gran miracle" i es degusten uns bunyols dolços (levivot, sufganiot o latkes). Text: M.Escarrà/Patronat Call de Girona · Fotografies: M.Escarrà

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT