2 d’oct. 2013


El servei interior d'intel·ligència d'Israel, el Shin Bet, ha fet públic com Hamàs blanqueja diners amb la col·laboració del Banc de Xina

02/10/2013 || Una investigació duta a terme pel servei interior d'intel·ligència d'Israel, la Israel Security Agency o Shin Bet exposa que la Xina és el canal financer central per al finançament de les activitats terroristes de Hamàs a tot el món. La intel·ligència israeliana ha trobat i documentat proves en una investigació efectuada entre febrer i març 2012 que connecta els bancs xinesos amb la transferència de diners als presoners de Hamàs. El Shin Bet ha confiscat nombrosos documents de les transferències i una llista dels comptes on es depositaven aquests diners a la Xina .

La clau per al descobriment i desmantellament d'aquesta xarxa de blanqueig de diners dels terroristes islàmics de Hamàs ha estat el testimoni d'Amar Mer'i , propietari d'una casa d'enviament de diners de Samària que es dedicava a la transferència de diners de treballadors de Gaza a les seves famílies, però que havia deixat aquesta activitat després de la pressió de l'Autoritat Nacional Palestina per tallar els seus llaços amb Gaza. Amar Mer'i va confessar a la intel·ligència israeliana que va ser contactat per un home conegut com Abu Othman, que havia rebut el seu nom i número de telèfon de la seva contrapart a Gaza. Mer'i va afirmar que sospitava que Abu Othman era un agent de Hamàs.

El Shin Bet va detenir Amar Mer'i en un encreuament fronterer el febrer de 2010 en possessió de 126.000 dòlars i 80.000 xèquels en efectiu. Mer'i va declarar que havia rebut els diners de dos homes que resideixen al llogaret de Musmus a la regió de Wadi Ara (Israel).

La informació aportada per Mer'i a la intel·ligència israeliana va conduir a un complex entramat. Els contactes de Mer'i a Musmus van resultar ser Mohammed Agbaria i el seu cosí Mohammed Abu Shahab els quals rebien missatges de text d'Abu Othman amb un número de telèfon codificat d'un ciutadà eritreu. Agbaria es va trobar amb aquest ciutadà eritreu a la zona de l'estació d'autobusos de Tel Aviv, que va agafar els diners i se'ls lliurà a Mer'i , qui el diposità al Banc de Palestina a Yabad, prop de Jenin. Després d'això, Mer'i va rebre un missatge de correu electrònic d'Abu Othman amb instruccions sobre on transferir els fons.

La major part dels diners van ser transferits a comptes al Banc de la Xina. Una transferència es va fer a un compte de Citibank a Nova York i un altre a un banc a Alabama. Diverses transferències es van fer al banc HSBC a Hong Kong. Part dels diners va ser transferit també a comptes de l'Índia i Turquia.

Mer'i va lliurar personalment part dels diners als activistes de Hamàs a Samària i Judea, com a compensació per haver estat empresonats.

El Shin Bet va interrogar Mer'i Abu Othman perquè expliqués el per què de la comissió que havia de pagar en concepte de mediació a un ciutadà eritreu, els missatgers de Musmus i també per a ell. Mer'i va dir que no tenia sentit per a ell i sospitava que la ruta diners era enrevessada i per tant il·legal. Va dir també als agents d'intel·ligència que l'interrogaren que els missatges de text també ho feien tot molt sospitós.

Mer'i va afirmar que havia trucat Abu Othman per preguntar-li si els diners pertanyien a Hamàs, però li van dir que no. En total es van realitzar 40 transferències de diners per un total de 1.1 milions de dòlars. Mer'i també va transferir diners per Brookside Agra , una companyia amb seu a Illinois que ven fertilitzants. També va revelar que Abu Othman li va preguntar per telèfon si podia manejar els diners aquest últim tenia al Sudan. Mer'i ho va demanar a diversos canvistes i el Banc de Palestina, però cap d'ells va tenir contacte amb el Sudan. Mer'i va dir que uns dies abans de la seva detenció, va rebre un missatge de text d'Abu Othman amb els noms de tres dones i les sumes de diners que els donaria. Aquests van incloure 3.000 dòlars a Um Faiz, 3.000 dòlars a Fatma i 3.500 a Sa'ad Um. Es va posar en contacte amb aquestes persones i els van ser destinat com a suport a les famílies dels presos de Hamàs a les presons israelianes. Couriers Agbaria i Abu Shahab van transferir diners a les famílies de Hamàs també. El Shin Bet posa l'exemple del terrorista Ayman Abu Daud que va testificar que havia rebut 38.000 dòlars per complir una condemna en una presó israeliana.

Abu Daud va ser arrestat el 2002 i condemnat a 36 anys a la presó després de la realització de quatre tirotejos a la zona d'Hebron. Va ser alliberat en l'acord d'intercanvi de presoners pel soldat israelià Gilad Shalit però al març de 2012 fou arrestat de nou i el 2013 fou deportat a Gaza.

L'abril de 2013 Amar Mer'i va ser condemnat per un tribunal militar per les seves activitats il·legal. En el judici va afirmar que les transferències de diners a la Xina eren legals.

El jutge va dictaminar que “hi ha molts interrogants sobre la forma de conducta d'Abu Othman. Des de que es va iniciar la transferència de diners a través d'altres a la part demandada, a la detenció d'aquest últim, el mètode de transferència a la part demandada indica que els fons eren il·legals i il·lícits”. El jutge va considerar provat que “els diners van ser transferit sobretot en formes astutes, usant noms falsos en codi, amb canvis freqüents de les targetes SIM dels telèfons mòbils per evitar ésser rastrejats”.

A l'agost, Mer'i va ser condemnat a 28 mesos de presó i una multa de 70.000 xèquels.


L'ús de Hamàs i de la Gihad Islàmica de comptes bancaris a Xina va ser revelat en una demanda presentada aquest estiu a Nova York contra el Banc de la Xina per danys i perjudicis. La demanda va ser presentada per la família de Daniel Wultz, un adolescent jueu nord-americà que va ser assassinat en un atac terrorista a Tel Aviv el 2006. La batalla legal va destapar l'existència d'una sofisticada xarxa internacional per finançar el terrorisme palestí. La demanda, que va ser presentada amb el suport del govern d'Israel, va revelar transferències de milions de dòlars al Banc de la Xina en la dècada anterior. La demanda ha avergonyit en gran mesura les autoritats de la Xina, que , segons la família, van ignorar conscientment les advertències de la intel·ligència israeliana de que un banc xinès s'utilitzava per al blanqueig de fons terroristes. Text: R.Novoa/Ch.Levison/Shin Bet Infografia:Reuters/Haaretz Fotografia: Shin Bet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...