1 d’oct. 2013


El Museu de l'Holocaust de Jerusalem acaba de declarar "Just entre les Nacions" a Mohamed Helmy, qui va ajudar a jueus durant la Segona Guerra Mundial.

El metge egipci Mohamed Helmy que va viure a Berlín durant la Segona Guerra Mundial, va salvar a una família jueva durant el règim nazi d'Adolf Hitler. Nascut a Khartum el 1901 i mort a Berlín el 1982, és el primer àrab que rep el títol amb el qual el poble jueu guardona a aquelles persones que van ajudar als jueus durant la Xoà o Holocaust.

Helmy va ser perseguit pel règim nazi i discriminat però tot i així va alçar la seva veu contra les polítiques racials nazis i va assistir a una família de jueus des que van començar les persecucions a Berlín fins al final de la Segona Guerra Mundial. “Era un bon amic de la família i em va amagar en una cabana que tenia al barri de Buch a Berlín. La Gestapo sabia que el Dr. Helmy era el nostre metge. Ell va aconseguir eludir tots els interrogatoris i fins i tot em portava a cases d'amics per quedar-me allà, presentant-me com la seva cosina de Dresden”, va escriure després de la guerra Anna Gutman, una de les que persones a les que Helmy va ajudar.


El Museu exposarà la medalla i el diploma de reconeixement a Helmy a les seves vitrines fins a trobar el parador d'algun dels seus descendents. El títol de Just entre les Nacions ha estat concedit fins ara a unes 25.000 persones, entre elles, 6.394 polonesos, 5.269 holandesos, 3.654 francesos, 2.441 de ucraïnesos i 1.635 belgues. Helmy és el primer àrab que rep aquest guardó per part de les autoritats israelianes. Text: R.Novoa Fotografia: Yad Vashem

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...