ACTUALITAT
Carregant...
2 d’oct. 2013

Info Post

L'Ambaixador d'Israel a Espanya i Andorra ha estat rotund contra l'auge de la banalització del nazisme i l'Holocaust en la política espanyola

02/10/2013 || L'Ambaixador d'Israel a Espanya i Andorra, Alon Bar, ha deixat clar aquest dimecres que l'ús que fan alguns dirigents espanyols de l'Holocaust per atacar el procés independentista de Catalunya és un error “inacceptable”. “Ens sembla un error, un ús inacceptable” ha afirmat el diplomàtic israelià a Tavascan durant la presentació de las cinc rutes de fugida de refugiats jueus durant els anys 30 i 40 que la Diputació de Lleida té previst senyalitzar. “La utilització de l'Holocaust en diferents debats és un mal us d'una tragèdia, d'un aconteixement històric singular i horrorós”, ha manifestat Bar.

El projecte “Perseguits i salvats”' que impulsa la Diputació de Lleida explicarà a través de cinc rutes com uns 20.000 jueus van fugir de l'horror nazi via el Pirineu català. Les rutes donaran a conèixer els llocs de pas i d'acollida, les presons i els espais de concentració. Alon Bar ha visitat alguns dels punts claus de les rutes d'evasió i ha beneït el projecte. Per Bar servirà perquè familiars d'aquells jueus puguin conèixer fets concrets del passat dels seus familiars. “L'objectiu és recuperar la memòria històrica i donar a conèixer uns fets poc coneguts que es van produir durant l'Holocaust'”, ha dit per la seva banda el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé.

L'ambaixador d'Israel ha utilitzat una dita hebrea, 'salvar una ànima és salvar un món sencer', per referir-se a aquest episodi i als veïns pallaresos, aranesos i urgellencs que van ajudar a milers d'evadits que fugien de la barbàrie nazi.

El president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, ha explicat que aquestes rutes que se senyalitzaran serviran per posar en valor el que va succeir fa uns 70 anys i evitar que no tornin a succeir fets com aquells.

Durant el conflicte, molts jueus van creuar el Pirineu lleidatà en direcció sud per fugir de la persecució per part del nazisme, utilitzant diferents rutes que quedaran senyalitzades amb l'objectiu de recuperar la memòria històrica d'uns fets que acostumen a ser poc coneguts pels catalans. Durant el transcurs de la jornada, l'ambaixador israelià ha visitat Tavascan, on hi ha una d'aquestes rutes i on també s'hi ha instal·lat una fita commemorativa del projecte.

En aquest monòlit s'hi pot llegir; 'Tornem pel record als vells passos d'aquest camí' de Salvador Espriu. Aquest text està traduït a l'hebreu, català, francès i anglès.

Finalment, Alon Bar també ha avançat el desig del seu país que el pròxim consolat que obri a Europa estigui a Catalunya. “Té molt sentit que Israel tingui un consolat a Catalunya perquè la percepció cultural i el nombre de turistes ho mereixen”, ha dit. Tot i així, el Ministeri d'Afers Exteriors d'Israel disposa de poc pressupost i ha preferit en els darrers anys ampliar la seva xarxa consultar a països asiàtics i de l'antiga òrbita soviètica. Text: R.Novoa/Agències Fotografia: ACN ■ Vídeo: ACN 


        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT