26 d’oct. 2013


Barcelona ha homenatjat avui el 75è aniversari del comiat de les Brigades internacionals. Us expliquem la dissort dels combatents jueus que van defensar les institucions de la Catalunya republicana

Els jueus catalans volen recuperar la seva memòria històrica com a lluitadors antifeixistes i antifranquistes. La comunitat jueva catalana va lluitar per la democràcia amb molts col·lectius catalans també perseguits pel règim franquista i va ser especialment activa en temps de la Segona República i en la lluita contra el feixisme. En aquest sentit cal recordar que molts membres d'aquesta comunitat es van sumar a les Brigades Internacionals. Fins i tot van arribar a posseir el seu propi batalló, que va ser batejat amb el nom de Naftalí Botwin, en record d'un jueu polonès que havia mort lluitant contra el feixisme l'any 1925 en mans de la policia política polonesa.

La Unitat jueva Botwin de les Brigades Internacionals (o Segona Companyia del Batalló Palafox) estava integrada per 152 brigadistes. La història d'aquest batalló va ser curta ja que tot just va existir nou mesos, fins que va quedar pràcticament esberlat a la Batalla de l'Ebre. Molts dels seus integrants van morir, i els supervivents, menys de 90, van acabar com a presoners de guerra, encara que, amb posterioritat i en comprovar-se que eren jueus, van ser executats per l'exèrcit de Franco, a diferència dels espanyols, els quals van ser portats a camps de concentració.

La persecució de la comunitat jueva a Catalunya durant el règim feixista de Franco va continuar molt després de la Guerra Civil. Aqyuesta persecució es va iniciar amb l'assalt de la sinagoga de Barcelona per part de les tropes franquistes l'any 1939 i l'assetjament permanent a què van ser sotmesos els jueus fins l'any 1942. L'antisemitisme oficial declarat pel règim franquista fins l'any 1975 va tenir com a contrapartida la simpatia de la societat catalanista que va veure en el sionisme i al naixement de l'Estat d'Israel un miratge del que podia succeir a Catalunya. 

Israel a Catalunya vol expressar el seu agraïment i record a la Unitat jueva Botwin recitant el kaddix. Text: R.Novoa · Fotografia: Fossar de la Pedrera: Aniol Maria sota llicència Creative Commons/Diari de la Unitat Botwin editat en íddixRelated Posts Plugin for WordPress, Blogger...