ACTUALITAT
Carregant...
18 d’oct. 2013

Info Post

Diverses entitats i plataformes catalanes signen el Manifest per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme. Israel a Catalunya ha sol·licitat avui mateix l'adhesió al Manifest.

18/10/2013 || El manifest "Per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme" ha estat impulsat per la Fundació Catalunya Fons, l’Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la Comissió per la Dignitat i compta actualment amb l’adhesió de 20 entitats més dels àmbits dels drets humans, la convivència dels pobles i la cultura. S'obren un període d’adhesions per tal que aquelles entitats que ho desitgin es puguin sumar en aquesta iniciativa.

El manifest, que va presentar-se ahir a la tarda, neix en un context dominat per l’elevada freqüència d’atacs verbals vexatoris que equiparen els ciutadans i ciutadanes de Catalunya amb nazis i hitlerians. Aquestes declaracions no només s’han fet des de l’anonimat que ofereixen les xarxes socials, sinó que també s’han realitzat des de tribunes públiques per part de persones que tenen o han tingut un paper institucional i/o públic.

Davant la gravetat d’aquest tipus de fets, les entitats signants del manifest creuen convenient actuar davant el que consideren una incitació a l’odi i un atac a la memòria històrica. A banda de donar suport públicament al manifest, les actuacions es concretaran amb mesures de caire ciutadà, mesures administratives i mesures judicials, tant per la via civil com la penal. A aquests efectes les entitats disposen d’un protocol d’actuació a partir del qual cada entitat rebrà la informació sobre el fet considerat lesiu i l’acció jurídica proposada per tal que els seus òrgans interns decideixen si s’afegeix a l’acció.

Una de les finalitats de la iniciativa és actuar en la mateixa direcció de la Decisió marc de la Unió Europea (2008/913/JAI del consell), de 28 de novembre de 2008, que obliga l’estat espanyol a legislar per perseguir conductes incloses en l’anomenat discurs de l’odi i la trivialització del nazisme, i alhora actuar en defensa de l’honor i la dignitat de les persones físiques i jurídiques i col·lectius afectats per aquestes conductes.

Manifest per la dignitat democràtica davant la banalització del nazisme

Darrerament s’està incrementant el nombre i la gravetat dels greus atacs verbals, de caràcter agressiu, vexatori i ofensiu, contra ciutadanes i ciutadans de Catalunya, contra el poble català, contra entitats catalanes i contra els nostres dirigents polítics. Se’ns acusa de ser racistes, feixistes i fins i tot nazis i hitlerians, pel fet d’aspirar a la sobirania de la nostra nació.

La inhibició de la policia, del ministeri fiscal i de les administracions públiques, afavoreix l’augment d’aquestes acusacions i declaracions, i fomenta el discurs de l’odi, la xenofòbia i la confrontació entre els pobles.

Aquesta passivitat està derivant en una situació en què ja s’han donat senyals d’accions violentes i d’intolerància com l’atac a la llibreria Blanquerna a Madrid l’11 de Setembre, mentre que la impunitat ha facilitat la creació d’un clima en què es dimonitza l’exercici per part dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya dels seus drets nacionals. En definitiva, cal actuar contra la incitació a l’odi.

La banalització de l’ús del terme “nazi” és vexant per a qualsevol ciutadà i especialment per als milions de víctimes dels terribles crims de l’Holocaust jueu, el Prorrajmos gitano i d’altres col·lectius entre ells molts catalans durant el règim nacional socialista. I ho és quan s’equiparen els catalans amb “nazis” i seguidors de Hitler.

Per tot això, les entitats signants, defensores dels drets humans, de la convivència dels pobles, de la tolerància i de la cultura, ens hem reunit amb l’objectiu de denunciar aquesta situació davant l’opinió pública i els organismes estatals i internacionals.

Ens comprometem a actuar d’ara endavant, conjuntament, amb totes les eines del sistema democràtic, encetant accions judicials en defensa de la ciutadania, donant suport als particulars, entitats i col·lectius d’arreu dels Països Catalans afectats per aquestes mostres d’odi i menyspreu, i estimulant les institucions públiques a donar suport a les nostres demandes.


Les entitats signatàries obren un període d’adhesions per tal que aquelles entitats que ho desitgin es puguin sumar en aquesta iniciativa. També hi ha una moció descarregable destinada a aquells ajuntaments que hi vulguin donar suport. Les adhesions es poden fer a través de l’adreça www.manifestdignitat.cat.

Israel a Catalunya ha sol·licitat avui mateix la seva adhesió formal al Manifest. Text: R.Novoa/Fundació Catalunya/Agències · Fotografia: Fundació Catalunya

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT