18 d’oct. 2013


Diverses entitats i plataformes catalanes signen el Manifest per la dignitat democr脿tica davant la banalitzaci贸 del nazisme. Israel a Catalunya ha sol·licitat avui mateix l'adhesi贸 al Manifest.

18/10/2013 || El manifest "Per la dignitat democr脿tica davant la banalitzaci贸 del nazisme" ha estat impulsat per la Fundaci贸 Catalunya Fons, l’Associaci贸 Catalana per a la Defensa dels Drets Humans i la Comissi贸 per la Dignitat i compta actualment amb l’adhesi贸 de 20 entitats m茅s dels 脿mbits dels drets humans, la conviv猫ncia dels pobles i la cultura. S'obren un per铆ode d’adhesions per tal que aquelles entitats que ho desitgin es puguin sumar en aquesta iniciativa.

El manifest, que va presentar-se ahir a la tarda, neix en un context dominat per l’elevada freq眉猫ncia d’atacs verbals vexatoris que equiparen els ciutadans i ciutadanes de Catalunya amb nazis i hitlerians. Aquestes declaracions no nom茅s s’han fet des de l’anonimat que ofereixen les xarxes socials, sin贸 que tamb茅 s’han realitzat des de tribunes p煤bliques per part de persones que tenen o han tingut un paper institucional i/o p煤blic.

Davant la gravetat d’aquest tipus de fets, les entitats signants del manifest creuen convenient actuar davant el que consideren una incitaci贸 a l’odi i un atac a la mem貌ria hist貌rica. A banda de donar suport p煤blicament al manifest, les actuacions es concretaran amb mesures de caire ciutad脿, mesures administratives i mesures judicials, tant per la via civil com la penal. A aquests efectes les entitats disposen d’un protocol d’actuaci贸 a partir del qual cada entitat rebr脿 la informaci贸 sobre el fet considerat lesiu i l’acci贸 jur铆dica proposada per tal que els seus 貌rgans interns decideixen si s’afegeix a l’acci贸.

Una de les finalitats de la iniciativa 茅s actuar en la mateixa direcci贸 de la Decisi贸 marc de la Uni贸 Europea (2008/913/JAI del consell), de 28 de novembre de 2008, que obliga l’estat espanyol a legislar per perseguir conductes incloses en l’anomenat discurs de l’odi i la trivialitzaci贸 del nazisme, i alhora actuar en defensa de l’honor i la dignitat de les persones f铆siques i jur铆diques i col·lectius afectats per aquestes conductes.

Manifest per la dignitat democr脿tica davant la banalitzaci贸 del nazisme

Darrerament s’est脿 incrementant el nombre i la gravetat dels greus atacs verbals, de car脿cter agressiu, vexatori i ofensiu, contra ciutadanes i ciutadans de Catalunya, contra el poble catal脿, contra entitats catalanes i contra els nostres dirigents pol铆tics. Se’ns acusa de ser racistes, feixistes i fins i tot nazis i hitlerians, pel fet d’aspirar a la sobirania de la nostra naci贸.

La inhibici贸 de la policia, del ministeri fiscal i de les administracions p煤bliques, afavoreix l’augment d’aquestes acusacions i declaracions, i fomenta el discurs de l’odi, la xenof貌bia i la confrontaci贸 entre els pobles.

Aquesta passivitat est脿 derivant en una situaci贸 en qu猫 ja s’han donat senyals d’accions violentes i d’intoler脿ncia com l’atac a la llibreria Blanquerna a Madrid l’11 de Setembre, mentre que la impunitat ha facilitat la creaci贸 d’un clima en qu猫 es dimonitza l’exercici per part dels ciutadans i ciutadanes de Catalunya dels seus drets nacionals. En definitiva, cal actuar contra la incitaci贸 a l’odi.

La banalitzaci贸 de l’煤s del terme “nazi” 茅s vexant per a qualsevol ciutad脿 i especialment per als milions de v铆ctimes dels terribles crims de l’Holocaust jueu, el Prorrajmos gitano i d’altres col·lectius entre ells molts catalans durant el r猫gim nacional socialista. I ho 茅s quan s’equiparen els catalans amb “nazis” i seguidors de Hitler.

Per tot aix貌, les entitats signants, defensores dels drets humans, de la conviv猫ncia dels pobles, de la toler脿ncia i de la cultura, ens hem reunit amb l’objectiu de denunciar aquesta situaci贸 davant l’opini贸 p煤blica i els organismes estatals i internacionals.

Ens comprometem a actuar d’ara endavant, conjuntament, amb totes les eines del sistema democr脿tic, encetant accions judicials en defensa de la ciutadania, donant suport als particulars, entitats i col·lectius d’arreu dels Pa茂sos Catalans afectats per aquestes mostres d’odi i menyspreu, i estimulant les institucions p煤bliques a donar suport a les nostres demandes.


Les entitats signat脿ries obren un per铆ode d’adhesions per tal que aquelles entitats que ho desitgin es puguin sumar en aquesta iniciativa. Tamb茅 hi ha una moci贸 descarregable destinada a aquells ajuntaments que hi vulguin donar suport. Les adhesions es poden fer a trav茅s de l’adre莽a www.manifestdignitat.cat.

Israel a Catalunya ha sol·licitat avui mateix la seva adhesi贸 formal al Manifest. Text: R.Novoa/Fundaci贸 Catalunya/Ag猫ncies · Fotografia: Fundaci贸 Catalunya

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...