ACTUALITAT
Carregant...
8 de set. 2013

Info Post

Esther Moscatel Mendelsohn: “Som un grup d'israelians, que vàrem venir a l'altre costat de la Mediterrània, de Catalunya, per complir el somni de ser un poble lliure a la nostra terra. Ara, continuem somiant i somiem que la terra que vàrem deixar enrere sigui també lliure.”

08/09/2013 || ISRAEL A CATALUNYA entrevista en exclusiva a Esther Moscatel Mendelsohn, portaveu del grup de catalans israelians que van organitzar una cadena humana per la independència de Catalunya la setmana passada a la capital d'Israel, Jerusalem.

Boker tov Esther, primer de tot, felicitar-vos des de Catalunya per la vostra iniciativa. Ens podries explicar com va sorgir la idea de fer una cadena humana a Jerusalem?

Nosaltres som un grup d'israelians que vàrem venir a l'altre costat de la Mediterrània, de Catalunya, per complir el somni de ser un poble lliure a la nostra terra. Ara, continuem somiant i somiem que la terra que vàrem deixar enrere sigui també lliure. Sota aquesta premissa, un grup de catalans israelians vam decidir a mitjans de juny fer un capítol israelià de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC). L'Assemblea ens va demanar ser un mínim de 5 persones per poder-nos constituir legalment. La resta ha estat, doncs, trobar-nos els catalans que vivim aquí, amb l'ajuda de les xarxes socials. Ara som una colla de 15 persones aproximadament que hem anat salvant els obstacles que la diplomàcia espanyola posa per evitar que hi hagi una visualització pública de la colònia catalana a Israel.

Quin tarannà teniu els promotors, sou tots catalans o també hi participen israelians amics de Catalunya?

Som vora una quinzena de persones ara per ara. Volem treballar amb gent sionista i catalanista. Cal tenir present que el sionisme i el catalanisme són el mateix: nacionalisme. Tots dos nacionalismes defensen el dret dels seus pobles a disposar d'un Estat propi. El sionisme, això és, el dret del poble jueu a gaudir d'un Estat, és el mateix dret al qual apel·lem els catalans per disposar del nostre propi Estat. Ens identifiquem com a catalans jueus.

Quins projectes teniu en ment?

Volem una colònia catalana constituïda a Israel. Visualitzar-nos. Amb el capítol israelià de l'ANC tindrem una bona oportunitat per fer-ho i identificar-nos com a catalans israelians i poder difondre al màxim la causa catalana a Israel. I no només això, també volem explicar als mitjans i les altes esferes israelianes el potencial del nostre país. Bàsicament difondre Israel a Catalunya ––una tasca en la qual vosaltres hi contribuïu molt activament–– i també Catalunya a Israel tot donant suport a les accions de l'ANC. Ara mateix estem preparant els estatuts del capítol israelià de l'ANC i volem traçar tot un seguit d'activitats per poder fer en aquest sentit. També volem ampliar aquest nucli de 15 persones que som actualment per poder mantenir un contacte regular amb la premsa i la opinió pública israeliana en relació al procés independentista que s'ha encetat a Catalunya.

En relació a això que ens acabes de comentar, com es veu a la societat israeliana el procés d'independència encetat a Catalunya?

T'haig de dir que Europa surt molt poc a les notícies d'Israel. Tenim uns veïns que ens tenen “entretinguts” informativament parlant. Amb una gran excepció: el Barça. No obstant això, els mitjans israelians van cobrir l'any passat amb especial interès la manifestació multitudinària de l'11 de setembre a Barcelona. Coneixen les nostres aspiracions i romanen amatents a com vagi evolucionant tot.

Us va posar algun entrebanc l'Ajuntament de Jerusalem per dur a terme la cadena humana que vau fer el passat diumenge 4 de setembre?

De cap manera, de fet ni tan sols vam demanar permís! No vam tenir cap problema amb les autoritats per fer la cadena humana i fins i tot quatre noies israelianes que passaven per davant, espontàniament, s'hi van afegir. Els israelians entenen perfectament que els catalans israelians vulguem donar suport a la lluita per la llibertat de nostra gent a Catalunya.

Per què vau triar la Muralla de la ciutat vella de Jerusalem per fer la #ViaCatalana i no algun lloc més emblemàtic de la ciutat com el kotel [Mur de les Lamentacions]?

Vam escollir aquesta localització perquè vam poder veure la cadena humana què s'havia fet a la gran muralla xinesa. Ens va impressionar. Israel és un país petit, com Catalunya, però la Muralla de Jerusalem té la seva importància: històrica i simbòlica. És un lloc que representa orgull de nació. Les muralles no són només per tancar com acostumem a associar, també són per construir país. La muralla de Jerusalem ens evoca, a més, la lluita per la independència dels catalans a les muralles de Barcelona entre 1713 i 1714. Per això la vam triar.

A Catalunya hi ha una sobreexposició mediàtica de col·lectius minoritaris i molt marginals que treballen per defensar la causa palestina a qualsevol preu. Sabeu si totes aquestes mostres de suport que aquests sectors donen a la causa palestina tenen la seva contraprestació? És a dir, hi ha constància que hom hagi fet o programat alguna cadena humana als territoris palestins en disputa?

No, no hi ha constància de cap cadena humana ni res organitzat als territoris palestins.

I ja per anar acabant, com creieu que pot ajudar Israel a la independència de Catalunya?

Israel ja hi està ajudant! Israel ajuda Catalunya en diversos projectes de cooperació internacional, especialment en tecnologia i seguretat, una ajuda encaminada a crear estructures d'Estat. Hi ha un suport fefaent i seriós en l'àmbit governamental. A més, Israel té constància que Catalunya és un país menys hostil a Israel del que podria ser Espanya. Ens coneixen i Israel és un país agraït i no oblida aquells qui li donen suport. Finalment, Israel podrà ajudar Catalunya quan sigui el moment precís. Quan hi hagi una votació a l'ONU o hi hagi una declaració formal d'independència dels òrgans legislatius i executius de Catalunya. Text: R.Novoa/E.Moscatel

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT