ACTUALITAT
Carregant...
15 de set. 2013

Info Post

La ciutat catalana de Sardenya inaugura la "Plaça de la Juharia" gràcies als treballs de recuperació del patrimoni arqueològic medieval duts a terme pel professor Marco Milanese

15/09/2013 || L'Alguer, la ciutat catalana de Sardenya, celebrarà el proper diumenge 22 de setembre una gran festa  per felicitar-se per la recuperació del patriomi jueu d'aquesta magnífica ciutat catalana del Mediterrani. 

Gràcies als estudis del professor d'Arqueologia Medieval de la Universitat de Sàsser Marco Milanese, es podrà inaugurar la nova "Plaça de la Juharia" a l'antic call de l'Alguer. El call de l'Alguer està situat en una ubicació privilegiada del centre històric de la ciutat, tocant al complex de Santa Clara i fins l'expulsió decretada per Ferran el Catòlic dels jueus residents a la Corona catalano-aragonesa el 1492 fou la llar d'una importat comunitat jueva catalana, amb prop de 800 membres. 

La inauguració prevista pel proper 22 de setembre pretén convidar a descobrir les tradicions, els llocs, la història i la vida de la comunitat jueva catalana de l'Alguer i es farà en presència de les autoritats alguereses, sardes i italianes amb un concert de música sefardita que serà complementat amb unes jornades gastronòmiques que duraran fins el proper 29 de setembre on es podrà fer tastets de plats típics de la cuina jueva a diversos restaurants de l'Alguer. El programa ha estat ideat per la Fundació Meta, l'Associació Cultural Tholos, el Departament d'Arqueologia Medieval de la Universitat de Sàsser, la Unió de Comunitats Jueves d'Itàlia i de l'Associació Cultural Saber i Sabor, que han posat en marxa totes aquestes iniciatives. A més de la cerimònia d'inauguració de la plaça, l'esdeveniment comptarà amb una exposició de fotografies a la Torre de Sant Joan, espectacles musicals i convencions. L'Alguer era la colònia jueva més important de Sardenya. Els jueus que van venir de Catalunya entre 1328 i 1331 van fundar l'assentament numèricament més consistent i econòmicament més poderós de l'illa.

Les autoritats alguereses troben en aquest esdeveniment una font d'interès per al negoci turístic. "Excel·lents resultats han estat reportats com el flux de turistes des d'Israel a l'Alguer, estimulats pel descobriment de la història dels jueus a la ciutat durant l'Edat Mitjana" ha afirmat el batlle/síndic de l'Alguer, Stephano Lubrano, que ja va informar als operadors turístics israelians durant la missió institucional celebrada el passat mes d'abril a Tel Aviv.  Text: R.Novoa · Fotografia: R.Novoa

Ha contribuït a aquesta crònica Joan-Elies Adell, cap de la delegació de la Generalitat de Catalunya a L'Alguer

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT