ACTUALITAT
Carregant...
4 de set. 2013

Info Post

Se suma a l'alerta emesa per diversos països inclosos França, el Regne Unit, Israel, Canadà o Aràbia Saudita de no viatjar al Líban emesa el passat dissabte

04/09/2013 || Els membres de l'organització terrorista Hesbol·là han “desaparegut” literament dels pobles de tot el Líban, segons ha informat AFP, citant mitjans de comunicació libanesos i alguns testimonis. Els combatents xïites, que disposen de fortaleses al llarg de la costa libanesa, a la vall de Bekaa, prop de la frontera amb Síria i al sud de Beirut han marxat de les ciutats, i molts d'ells han apagat els seus telèfons mòbils per evitar ser rastrejats per la intel·ligència occidental i israeliana.

Si bé les mesures de seguretat es mantenen en el seu lloc, els llocs de control al voltant del centre neuràlgic del grup terrorista a la capital estan estan sent conduïts per nens adolescents en lloc dels combatents regulars de Hesbol·là, informa AFP. Dilluns, el diari àrab Al-Akhbar, un diari afecte a Assad i Hesbol·là, va dir que l'organització “va demanar a tots els seus membres les seves posicions”. L' “exèrcit sirià ha mobilitzat unitats”, que encara no havien pres part en la guerra civil i tant Hesbol·là com l'exèrcit d'Assad han “establert un centre d'operacions”, amb representants de les dues forces combatents.

Hesbol·là ha amenaçat amb colpejar a Israel en resposta a una possible acció militar dels EUA contra Síria. Dilluns, els mitjans libanesos van informar que Hesbol·là planeja llançar míssils contra Israel des de la ciutat siriana d'Homs, per evitar incloure el Líban en el conflicte. Tot i així, una resposta militar conjunta a aquest atac per part dels terroristes xiïties tindria una resposta de força per part de l'exèrcit dels Estats Unit i Israel que reduiria a miques el país dels cedres segons informen les nostres fonts d'intel·ligència.

Un informe de la nit de dilluns a la cadena de notícies israeliana Maariv va suggerir que Hesbol·là havia mobilitzat els seus combatents després que forces d'intel·ligència iranianes van advertir al grup sobre un proper atac israelià contra el programa nuclear de l'Iran.

En el comandament de l'exèrcit israelià (IDF) estan preocupats per l'estat d'ànim del país en la vigília de la festa de Cap d'Any i s'expressen dubtes sobre si Israel i els EUA estan plenament coordinats contra Síria i Hesbol·là si li sumem el perill que Síria repeteixi el seu atac químic aquesta vegada contra Israel. Els funcionaris de l'IDF van explicar que l'estreta cooperació entre els caps militars dels EUA i Israel, això és, entre Martin Dempsey i Benny Gantz ja no era un factor determinant. “S'ha d'entendre”, va dir una font d'alt rang, “que els americans van pitjar el fre de sobte la nit de dissabte” i això suposa “un canvi de joc per al Pròxim Orient” ja que en el moment en què “els quatre grans exèrcits regionals d'Israel, Jordània, Aràbia Saudita i Turquia, van estar en alerta màxima davant possibles atacs de Síria, Hesbol·là i Iran i això deixarà una cicatriu duradora a la regió en els propers anys”. “El dit estava a punt de prémer el gallet i es va treure”, assenyala aquest alt oficial de les IDF.

Els flip-flops de Washington sobre Síria venen de lluny. Durant aquest temps, Israel ha estat persuadit per la Casa Blanca d'ignorar 14 atacs amb gas verinós limitats efectuats per Baixer Assad durant els darrers 12 mesos. Però després de l'atac massiu del 21 d'agost als afores de Damasc i la mort de més de 1.400 sirians, Israel no està disposat a apartar la vista de l'amenaça per a la seva seguretat nacional, a 100 quilòmetres de distància i especialment després que el govern d'Obama hagi donat l'esquena als plans de contingència preparats conjuntament per a aquest esdeveniment.

A més, des de que Obama ha paralitzat sine die la Operació Jasmine Jolt contra Síria, les amenaces de Síria i Hesbol·là per atacar Israel han cobrat impuls. Aquestes amenaces són les que va expressar el premier israelià Benjamin Netanyahu dilluns, quan en la salutació de Cap d'Any al país va dir: “El que tingui la intenció de fer-nos mal durant aquestes festes, ha de saber el que li espera”, va dir. Per la seva banda, el cap de l'Estat Major de les IDF, Benny Gantz, va destacar en el seu missatge de vacances que les forces armades d'Israel estan preparades per protegir la nació contra tot perill.

Aquest posicionament dona una versió molt diferent de les garanties anodines d'una estreta cooperació amb Washington contra el perill sirià. Sona més com si el primer ministre tingués raons per creure que Israel i l'exèrcit israelià aviat seran cridats a combatre un perill que s'acosta ràpidament.

Israel, a més, no és l'únic objecte d'amenaces sirianes. En una entrevista publicada dilluns pel diari francès Le Figaro, Baixer Assad va advertir França que serà “un enemic de Síria” si participa en la intervenció militar. L'acció militar podria encendre un conflicte regional més ampli, va dir el governant sirià.

Els Estats Units, a més, hauran d'afrontar atacs en el seu propi territori de Hesbol·là. Cal recordar que l'any passat els serveis d'intel·ligència i federals de Washington van desarticular una cèl·lula terrorista de Hesbol·là que pretenia atemptar contra ciutadans saudites a la mateixa capital dels Estats Units. És per aquest motiu que davant l'imminent confrontació que s'intueix amb Hesbol·là , s'hagi emès una alerta a diversos països inclosos França, el Regne Unit, Israel, Canadà o Aràbia Saudita de no viatjar a el Líban. Text: R.Novoa/AFP/TimesofIsrael/Debkafile · Fotografia: Debkafile · Vídeos: MemriTV/IDF




        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT