ACTUALITAT
Carregant...
29 d’ag. 2013

Info Post

Mentre l'origen de l'himne nacional de Catalunya és jueu, l'origen de l'himne nacional espanyol és musulmà

29/08/2013 || Els jueus catalans medievals es referien als jueus que habitaven a Al-Andalus (Espanya) com a sefardites per diferenciar-se'n. Mentre Sefarad, Espanya, era un territori musulmà, Catalunya, Edom, era un regne cristià. És curiós fins a quin punt aquestes dues tradicions peninsulars han deixat el seu pòsit en els himnes nacionals de totes dues nacions peninsulars.


L'Himne Nacional de Catalunya, Els Segadors, té el seu origen en la pregària jueva Ein K'Eloheinu Aquest himne, conegut pels jueus arreu del món, sovint és cantat al final del Shacharit, la pregària matinal jueva. És una cançó escrita en mode menor igual que Els Segadors. L'estructura d'ambdues cançons és la mateixa: dues frases dividides en dos períodes; per tant, quatre versos. Les dues cançons comencen de la mateixa manera: una anacrusi i un motiu melòdic que surt i torna a la tònica. Varien a partir del segon període de la primera frase. Aquest tipus de motiu melòdic, curiosament el trobem en d'altres cançons tradicionals catalanes com Muntanyes del Canigó encara que en aquest cas, en mode major.



Per altra banda, l'Himne Nacional d'Espanya, la Marcha Real, té el seu origen en una obra musical de l'autor andalusí Abu Bakr Muhammad ibn Yahya ibn al-Sa'ig ibn Bayyah, més conegut com Avempace. Va ser molt primerenca seva inclinació a la música i la poesia, que en l'època eren indissociables. Tots els autors coincideixen en els seus dots per al cant, l'execució, la composició i la teoria musical. En aquest camp va escriure un extens tractat titulat Fi-l-Alhan (Sobre les melodies musicals), avui perdut. A més va compondre un comentari al tractat sobre la música d'Al-Farabi, que, en opinió de l'historiador algerià Al-Maqqari (1591-1634) feien inútils tots els llibres escrits sobre el tema amb anterioritat. Text: R.Novoa

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT