ACTUALITAT
Carregant...
14 d’ag. 2013

Info Post

El cap de la diplomàcia nord-americana sembla haver comprès que la seva iniciativa sobre les mesures de seguretat i enfocament general de les converses de pau estaven totalment fora de lloc i buscaria així una sortida per poder culpar les dues parts del fracàs de les mateixes

Les negociacions entre israelians i palestins s'acaben de reprendre aquesta tarda a l'Hotel King David de Jerusalem enmig d'una profunda confusió segons informacions d'alts funcionaris israelians. Aquestes fonts afirmen que la delegació dels EUA que presideix les negociacions “sembla estar ofegant-se al mar només començar”. L'ira s'ha extès per tots els cercles governamentals a Jerusalem després que el Secretari d'Estat John Kerry hagi fet la següent amenaça “Israel s'enfrontarà a una campanya en contra de la seva legitimitat si no cedeix a les pressions sobre els assentaments de Cisjordània”.

“John Kerry faria bé de centrar-se en l'enduriment de la posició palestina”, han dit fonts israelianes. També han assenyalat que, encara que Kerry havia garantit el secret de les converses avui hem conegut filtracions vingudes de la part palestina servint-se dels serveis secrets russos. “Això només s'explica perquè les converses ja han fracassat abans de que comencin”.

Les declaracions del president de l'Autoritat Palestina Mahmoud Abbas (imitant el Judenrein hitlerià) afirmant que el futur Estat palestí ha d'estat net de jueus, suposa un enduriment de posicions que van més enllà dels extrems proposats per Iàsser Arafat el 2000. En les converses trilaterals que va sostenir amb el llavors primer ministre israelià, Ehud Barak, sota els auspicis del president Bill Clinton, el líder palestí va acceptar el dret de les Forces de Defensa d'Israel (IDF) per desplegar-se ràpidament a Cisjordània i Jordània en cas d'una crisi de seguretat que amenacés Israel des de l'est. 

El Secretari d'Estat dels EUA ha proposat recentment que les mesures de seguretat al llarg del riu Jordà i de Cisjordània seran determinats pels EUA i Israel sense la participació palestina. Aquesta posició va encoratjar Abbas a prendre una línia dura, diuen les fonts, de la qual Israel no ha tingut res a veure. “Si Kerry no reconeix que un consens en matèria de seguretat ha d'estar integrat en el nucli de qualsevol acord i acceptat per les tres parts, les negociacions s'han de considerar insalvables” ha dit una font israeliana que va preferit romandre en l'anonimat en vista de la sensibilitat dels temes.

Fonts de Washington informen que el Secretari tampoc ha pogut guanyar el suport dels líders jueus nord-americans quan els va rebre a la Casa Blanca el 8 d'agost juntament amb la Consellera de Seguretat Nacional dels Estats Units, Susan Rice. Van trobar els seus arguments inconsistents, poc sòlids, gens treballats i carregats de perills per a Israel.

En aquesta situació, l'enviat especial dels EUA Martin Indyk està treballant hores extres per mirar d'evitar el naugrafi de l'aposta iniciada John Kerry. Diumenge 11 d'agost, Indyk es van reunir la ministra de Justícia d'Israel i principal negociadora israeliana Tzipi Livni i els seus ajudants en un restaurant a Herzliya, a la recerca d'una estratègia per salvar el procés de la fallida després de la primera ronda substancial que té lloc avui dimecres.

A Indyk li preocupava que el costat palestí liderat per Saab Erakat començaria la sessió d'avui sessió d'avui amb una exigència de recollir les negociacions des del punt aconseguit per l'ex-primer ministre Ehud Olmert eñ 2008, tot i que els palestins van rebutjar aquelles propostes en aquell moment. Abbas està tractant de maniobrar contra Israel que subscriu les concessions Olmert. Israel diu que en vista dels 50 anys de converses de pau fallides estancades pels palestins, aquesta nova ronda ha de començar de nou amb tots els temes sobre la taula.

Kerry sembla haver comprès que la seva iniciativa sobre les mesures de seguretat i enfocament general estaven totalment fora de lloc ja que encoratja als palestins a tornar a la quimera perillosa que pot obligar a totes les parts a fer marxa enrere a la seva conveniència. Potser Kerry vol amagar la seva incompetència i fracàs per poder culpar a les dues parts i treure's la seva pròpia responsabilitat de sobre. Text: R.Novoa/Debkafile ■ Fotografia: John  F. Kerry

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT