ACTUALITAT
Carregant...
10 d’ag. 2013

Info Post

La col·laboració del nou govern d'Egipte amb Israel en matèria d'intel·ligència ha estat clau per avortar un atac amb míssils contra Eilat des del Sinaí i destruir una llançadora de míssils iraniana

La llançadora de míssils destruïda per dos coets disparats ahir per un drone israelià a Ajarah (Egipte, nord del Sinaí) era capaç de disparar fins a 4 míssils M75 de fabricació iraniana (coneguts també com Fajr-5). Fins ara aquest tipus d'armament només estava en mans de Hamàs però no dels terroristes d'Al-Qaida al Sinaí ––que tenen el recolzament dels Germans Musulmans–– i que s'han convertit en l'objectiu principal a batre del nou govern impulsat pel Ministre de Defensa d'Egipte Abdel Fatah El-Sisi.

L'àrea d'abast dels Fajr-5 des del Sinaí inclou ciutats com Tel Aviv, Jerusalem, Dimona o Eilat. Cinc membres d'Al-Qaida van morir en l'atac aeri israelià impedint d'aquesta manera el llançament d'aquests míssils contra l'aeroport d'Eilat gràcies a una “xivatada” de la intel·ligència egípcia a Israel.

Hamàs ha millorat el rendiment del Fajr-5 amb un sistema de radar integrat. Fonts d'intel·ligència consultades encara no han establert si Hamàs va lliurar l'arma iraniana als beduïns salafistes de la zona perquè actuïn concertadament amb Al-Qaida al Sinaí abans que l'exèrcit egipci ordenés el tancament total de la franja de Gaza a principis de juliol, o bé l'havien obtingut fruït del contraban. Tot i que les forces armades egípcies han destruït molts dels túnels de contraban entre el Sinaí i Gaza abans de la seva operació antiterrorista al Sinaí que ja vam avançar a Israel a Catalunya, hi ha la sospita que l'intercanvi s'hagi pogut fer mitjançant algun túnel que encara estigui operatiu.

El coet iranià, que té una llargària de 10 metres, 333mm de diàmetre i pesa 9 tones, es basa en un coet xinès de 302mm venut a Teheran la dècada dels 90 i es reprodueix com Fajr-5. Per moure'l a través dels túnels de contraban entre Egipte i Gaza, el míssil hauria hagut de ser dividit en seccions de 8-10 i després tornat a ser muntat a l'altre extrem, una operació que només Hamàs està qualificada per dur a terme. També es baralla la possibilitat que una cèl·lula terrorista va s'infiltrés des del Sinaí a Gaza en els últims dies per ser formada per Hamàs en el seu funcionament.

Ni Egipte ni Israel ha proporcionat cap pista sobre la identitat dels cinc terroristes d'Al-Qaida morts. En qualsevol cas, la cooperació de Hamàs amb els terroristes d'Al-Qaida que operen al Sinaí era imminent després de la caiguda del valedor de Hamàs a Gaza, el deposat president Mursi. Que el grup terrorista palestí que governa la Franja de Gaza subministri armes avançades als salafistes del Sinaí és un desenvolupament estratègic de primer ordre que indica la seva voluntat de lluitar contra el nou règim militar encapçalat pel ministre de Defensa, el general Abdel-Fattah al-Sisi i la creació d'una coalició emergent entre Hamàs, Al-Qaida al Sinaí i els Germans Musulmans, expulsats del poder a Egipte.

L'intercanvi profitós d'intel·ligència i la cooperació militar entre Egipte i Israel ha frustrat un atac amb míssils d'aquests terroristes del Sinaí contra l'aeroport israelià d'Eilat el passat dijous 8 d'agost. Funcionaris de seguretat egipcis van informar que un drone israelià va disparar un míssil al nord de la península del Sinaí, matant a cinc militants islàmics i destruint una o diverses llançadores. La llançadora havia estat manipulada per disparar contra objectius a Israel des de les proximitats de la ciutat egípcia de Rafah, al nord del Sinaí. Eilat ha estat objecte d'atacs amb coets des del Sinaí en el passat. L'exèrcit israelià, no obstant, s'ha negat a comentar aquestes informacions donant a entendre que podria tractar-se d'una operació egípcia en el transcurs de la seva campanya contra bases d'Al-Qaida del Sinaí. Segons aquestes fonts, serien 6 i no 5 els terroristes morts.

Fonts d'intel·ligència consultades, no obstant, citen un nou informe que palesa la cooperació militar i en matèria d'intel·ligència entre Israel i el nou govern d'Egipte en la guerra contra els salafistes, els terroristes d'Al-Qaida i els gihadistes de Hamàs que operen al Sinaí. De fet, un funcionari de seguretat egipci va dir a The Associated Press que la intel·ligència egípcia va detectar que els terroristes planejaven disparar míssils divendres contra Israel des de posicions al nord del Sinaí, passant aquesta informació als seus col·legues israelians. Fruït d'aquesta informació el cap de l'Estat Major de les Forces de Defensa d'Israel (IDF), Benny Gantz, va ordenar tancar l'Aeroport d'Eilat durant dues hores la nit de dijous com a mesura preventiva de seguretat. El funcionari egipci també va dir que les autoritats egípcies preveuen que comencin les patrulles aèries dijous a la nit sobre el desert de Naqab al Sinaí egipci, on els terroristes islamistes tenen diversos amagatalls. Text: R.Novoa/Debkafile Fotografia: Israel Air Forces

        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT