5 d’ag. 2013


Analistes d'intel·ligència israelians troben com a mínim set elements que no quadren en les diferents advertències globals emeses pels Estats Units

La nit del dissabte 3 d'agost van entrar en vigor els avisos globals emesos la setmana passada pel Departament d'Estat dels EUA i la Interpol contra possible atacs terroristes que cobreixen gairebé tot el món musulmà. Aquesta alerta antiterrorista, de sobte, també ha arribat al mateix territori nord-americà. Diumenge 4 d'agost, els Estats Units van tancar les seves delegacions diplomàtiques en 22 països, incloses les d'Egipte i Israel. Ara mateix el Departament de Policia de Nova York es troba en alerta màxima antiterrorista. La seguretat ha estat reforçada en zones sensibles com centres de culte, estacions de metro, autobús, tren i aeroports. El cap de la policia de Nova York, Ray Kelly, s'ha queixat no obstant de “la falta d'informació específica rebuda, el que suposa un motiu de preocupació.”

Divendres 2 d'agost el Departament d'Estat va emetre una alerta de viatge a tot el món per als ciutadans nord-americans a l'estranger davant possibles atacs d'Al-Qaida a l'Orient Mitjà, Àfrica del Nord i Àsia del Sud. Dissabte a la nit, l'assessora de Seguretat Nacional, Susan Rice, va convocar a funcionaris de seguretat per tractar aquesta situació. La Casa Blanca va dir: “Donada la naturalesa de l'amenaça potencial durant aquesta setmana, l'assistent del President per a la Seguretat Nacional i la lluita contra el terrorisme Lisa Monaco ha mantingut reunions periòdiques amb els membres pertinents del Departament de Seguretat Interior (Homeland Security) per assegurar que el govern dels EUA està prenent les mesures escaients a nivell intern”. En cap moment es va especificar la naturalesa d'aquesta suposada “amenaça potencial”.

Diumenge, el cap de l'Estat Major, el general Martin Dempsey, va afirmar a l'ABC que l'amenaça era “més específica que els anteriors” i que “la intenció és atacar Occident, no només els interessos dels Estats Units” i per aquest motiu les instal·lacions diplomàtiques nord-americanes estaven tancades “des de Mauritània i el nord-oest d'Àfrica fins a l'Afganistan.”

Diversos analistes d'intel·ligència han conclòs que addicionalment a la manca d'informació, com a mínim hi ha set elements que no quadren en les diferents advertències globals emeses pels Estats Units des del dijous 1 d'agost:

1. Dijous, el president Barack Obama va ordenar que es prenguéssin “totes les mesures necessàries” per protegir els nord-americans en resposta a l'amenaça d'un atac d'Al-Qaida. Què vol dir això? El comentari dels experts és clar: encara que totes les agències dels Estats Units s'activin a tot el món, no hi ha manera que puguin protegir a tots els americans en la gran àrea marcada en les advertències.

2. Si l'amenaça és específica per què l'advertència s'estén a molts països? Al-Qaida no és encara una organització activa en tots ells. Si el perill és tan immediat, per què no tots els governs del nord d'Àfrica i tan a l'est com Bangla Desh declarat les seves pròpies alertes terroristes?

3. Funcionaris nord-americans han indicat que aquestes advertències provenen de les comunicacions de terroristes interceptades per l'Agència de Seguretat Nacional (NSA) en els últims dies. Això també planteja qüestions, tenint en compte que els líders d'Al-Qaida estan acostumats a evitar els mitjans de comunicació electrònics i telèfons per satèl·lit per a les seves comunicacions en les operacions, preferint els correus que no són susceptibles d'intercepció electrònica o espionatge. L'Internet els serveix exclusivament per a la propaganda i difondre pistes falses.

4. La setmana passada, els drones dels EUA va dur a terme tres atacs contra objectius d'Al-Qaida al Iemen, on l'organització es defineix per funcionaris nord-americans com la filial més periollosa d'Al-Qaida i capaç d'atacar l'ambaixada dels EUA a Sana. L'últim atac amb drones de l'1 agost va suposar la mort de cinc membres de perfil baix d'Al-Qaida, que conduïen a un vehicle a la Vall de la província de Qatan Hadramouth (lloc de naixement d'Ossama bin Laden). Els 12 atacs amb avions no tripulats nord-americans al Iemen dels últims vuit mesos han estat dirigits contra Al-Qaida a la Península Aràbiga. Encara que el lloctinent Said al Shiri, un ex reclús de la instal·lació de Guantànamo va ser eliminat, l'alt comandament de tota Al-Qaida a la Península Aràbiga ha romàs intacte i totalment funcional. En altres paraules, les agències antiterroristes d'intel·ligència d'Estats Units no han descobert el seu parador. 

5. Tampoc han descuidat la ubicació del màxim líder d'Al-Qaida, Aiman al-Zawahiri. Dimarts, va llançar un comunicat acusant la intel·ligència nord-americana d'una acte d'enginyeria amb el cop d'Estat que va deposar al president de la Germandat Musulmana egípcia, Mohamed Mursi, penetrant en l'exèrcit egipci. Al-Zawahiri va demanar més atacs contra els Estats Units. 

6. Dissabte, l'agència policial internacional, Interpol, va publicar un avís de seguretat mundial després de “la fugida de centenars de terroristes i altres criminals” el mes passat, incloses les fuites de la presó a l'Iraq, Líbia i Pakistan. Interpol tem que els fugats podrien associar-se amb Al-Qaida per atacar objectius occidentals. No obstant això, cap dels seus 190 estats membres han declarat alertes terroristes en aquest aspecte tampoc.

7. Finalment, les alertes antiterroristes de l'administració Obama refuten dramàticament les seves pròpies comunicacions reiterades tantes vegades en el sentit que Al-Qaida ja no és una força a tenir en compte, ja que ha perdut el seu comandament central compacte i el control de les branques dels components, que s'han dividit en franquícies regionals d'operació autònoma. Alertes emeses després d'afirmar que Al-Qaida ja no és capaç de realitzar atacs terroristes a gran escala i a nivell mundial. 

Així doncs, sembla que totes les informacions que ha ofert la comunitat d'intel·ligènia dels Estats Units sobre la situació real d'Al-Qaida, menytenint-la, no s'adiuen amb la realitat operativa de l'organització terrorista. Text: R.Novoa/Debkafile Fotografia: National Security Agency

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...