ACTUALITAT
Carregant...
21 d’ag. 2013

Info Post

Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units fan fracassar Erdoğan en el seu intent d'erigir-se en líder del món musulmà

Tayyip Erdoğan ha desfet el dur treball realitzat els últims anys pels EUA i Israel de passar per alt els seu radicalisme antisemita i convertir Turquia en una potència regional moderada. Aquesta vegada, Erdoğan ha anat massa lluny en acusar Israel d'orquestrar el cop militar d'Egipte del 3 de juliol. Ho va fer ahir en una reunió de la direcció provincial del seu partit Justícia i Desenvolupament en una nova deriva antisemita del president turc.

Erdoğan va afirmar que Ankara té proves que fa a la participació d'Israel en l'enderrocament del president Mohamed Morsi. “Qui hi ha darrere d'això? Tenim proves” va dir, però el primer ministre turc no va revelar la seva “evidència”, perquè no n'hi havia cap, segons revelen fonts d'intel·ligència coneixedores de la reunió. La política del primer ministre turc és desviar l'atenció del seu partit sobre la incapacitat manifesta de Turquia d'establir un rol influent a qualsevol indret del Pròxim Orient, especialment a Egipte, culpant per tant a Israel. És culpa d'Israel, va insinuar que Erdoğan, que Turquia s'hagi trobat amb el menyspreu egipci pel seu intent d'assumir el paper de líder del món musulmà al Pròxim Orient. De fet, Erdoğan ja es va trobar amb el rebuig, fins i tot dels Germans Musulmans durant el govern de Mursi, l'any abans del cop militar. Morsi va rebutjar les seves propostes de llaços ––no només amb El Caire, sinó també amb l'organització terrorista palestina Hamàs–– i les seves pretensions de ser el màxim valedor del govern islamista de la Franja de Gaza.

L'estratègia d'Erdoğan de crear un bloc sunnita liderat per Turquia a l'entorn de la Germandat Musulmana van trobar al seu segon revés quan la seva parella de ball estratègica, l'Emir de Qatar, el xeic Hamad bin Khalifa Al Thani, va abdicar fa dos mesos després d'un cop d'Estat sense vessament de sang. Els principals motius de la seva retirada, que comptava amb el recolzament de l'Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units, van ser precisament els seus estrets llaços amb Turquia i un fort suport al moviment de la Germandat Musulmana i Hamàs. L'emir va ser succeït pel seu fill Sheikh Tamim bin Khalifa Al Thani, que s'oposa a les relacions d'amistat del seu pare amb la Germandat i Turquia.

De fet, és prou evident que el cop d'Estat a Qatar i del qual no se n'ha parlat als mitjans de comunicació europeus, ha estat el precursor del cop militar a Egipte. Erdoğan i el cap de l'intel·ligència turca (MIT) Hakan Fidan han passat per alt aquesta connexió entre els saudites i els Emirats Àrabs Units i la seva campanya per descarrilar l'assalt al poder de la Germandat Musulmana a Egipte i frustrar així les ambicions dels seus aliats turcs i del Golf. D'aquesta manera i per por de culpar l'Aràbia Saudita i els Emirats de la ruïna dels seus plans per erigir-se en líder del món musulmà, Erdoğan satisfà els seus fracassos servint-se d'Israel com el seu boc expiatori. Text: R.Novoa/Debkafile ■ Fotografia: AFP



        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT