ACTUALITAT
Carregant...
9 de jul. 2013

Info Post

L'ex-Ministre d'Afers Exteriors d'Israel i dirigent laborista remarca que, després del cop d'Estat d'Egipte, el seu és l'únic país occidental "envoltat d'Estats fallits"

L'ex-Ministre d'Exteriors israelià i dirigent laborista d'aquell país, Xlomo Ben Ami, ha afirmat avui a Barcelona que des de fa temps observa "una afinitat" entre els pobles català i israelià, i entre els seus dirigents polítics. "No només amb el centredreta català, sinó també en l'esquerra", ha precisat. Ben Ami ha fet aquesta clucada d'ull a Catalunya, quan se li ha preguntat en un dinar al fòrum Barcelona Tribuna per com veurien Israel i Palestina la independència de Catalunya. L'ex-ambaixador ha seguit el criteri diplomàtic de no pronunciar-se sobre hipòtesis, però hi ha afegit la reflexió.

Ben Ami, gran coneixedor del Pròxim Orient, ha advertit en la seva intervenció, que hi ha països àrabs en risc de "desintegració", amb la guerra civil a Síria, el cop d'Estat a Egipte i la resposta que dóna el Govern turc a les protestes ciutadanes. "La possible desintegració d'alguns països en regnes de taifes no és impensable".

Després de certificar que, en un escenari de "caos a la libanesa, Iran sap funcionar molt bé", ha destacat que Israel podria abandonar la seva actual política de braços creuats i fer un viratge en la seva estratègia, cosa que no ha concretat. L'exministre ha diagnosticat que la caiguda del president egipci Mohammad Mursi "dóna alè" Al-Qaida, ja que els fonamentalistes veuen reforçat el seu argument que la democràcia és incompatible amb les polítiques islamistes.

Per tot això, Ben Ami ha recordat que Israel és avui l'únic país occidental "envoltat d'Estats fallits", en un context cada vegada més complicat al Pròxim Orient, on Estats Units ha perdut influència a nivell regional després de les guerres de l'Iraq i l'Afganistan.

Mentre Jordània viu una situació precària, amb una estabilitat condicionada a la presència militar dels EUA, el diplomàtic ha conclòs que la crisi egípcia no és gens bona per a l'estabilitat del Pròxim Orient: "Un Egipte debilitat i en fallida és restar a una regió que ja de per si probablement és la més disfuncional del planteta". A la pregunta sobre la validesa del 'xoc de civilitzacions' teoritzat per Samuel Huntington fa 20 anys, Ben Ami no li ha donat la raó: "Possiblement, hi ha un xoc entre cultures, però no crec que aquesta sigui la raó de totes les guerres".

"Sense convertir-lo en una qüestió fonamental, l'Islam té problemes en el seu encaix amb Occident, que no venen d'avui", ha destacat. Text: Lluís Bou


        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT