16 de jul. 2013


Les grans tribulacions per les quals ha passat el poble d'Israel al llarg de la Història es concentren majoritàriament en el mes d'Av.

Avui el judaisme celebra el dia més trist del seu calendari. Tixà B'Av és el principal dia de dejuni i abstinència del judaisme d'origen rabínic. El seu nom fa referència al novè dia (Tixà) del mes hebreu d'Av, que cau en la canícula. Se'l coneix com el “dia més trist en la història jueva”' i tradicionalment commemora la destrucció del Primer Temple per part de Nabucodonosor, la destrucció del segon Temple per part de Titus, la caiguda de Betar (i per tant, la fi de la revolta de Bar Kokhba a la qual seguí la intensa persecució conduïda per Adrià), l'expulsió dels jueus d'Anglaterra pel Rei Eduard I, l'expulsió dels jueus de França, i l'expulsió dels jueus de Castella i la Corona catalano-aragonesa l'any 1492.


Altres catàstrofes ocorregudes durant el mes d'Av són la crema del Talmud de 1242, l'inici de la I Guerra Mundial el 1914, l'inauguració del Camp d'extermini de Treblinka el 22 de juliol de 1942 o l'atemptat terrorista a Buenos Aires la seu de l'AMIA el 18 de juliol de 1994 on van morir 85 persones i va haver mes de 120 ferits. Així doncs, i fent un paral·lelisme, els catalans no som els únics que celebrem catàstrofes nacionals com la Diada de l'11 de setembre en el nostre calendari. Text: R.Novoa 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...