ACTUALITAT
Carregant...
4 de jul. 2013

Info Post

El nou president Abdel Fattah El-Sissi compta amb el suport de les monarquies del Golf Pèrsic

El putsch amb el què ahir dimecres 3 juliol es va enderrocar al president d'Egipte Mohamed Mursi ha tirat enrere per primera vegada la política de suport al moviment dels Germans Musulmans com a força moderada i com a govern aliat de les polítiques que impulsa a l'Orient Mitjà l'administració Obama.

L'exèrcit egipci no podria haver sortit airós del seu cop d'estat sense l'ajuda dels serveis d'intel·ligència i finançament de l'Aràbia Saudita i Dubai. Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units han operat a l'ombra darrere dels generals d'Egipte amb l'objectiu d'aturar aquesta rebel·lió àrab egípcia patrocinada pels Estats Units. El General Abdel Fattah El-Sissi ha nomenat com a president interí d'Egipte al qui venia essent president del Tribunal Constitucional, Adli Mansur.

El líder del cop d'Estat, el ministre de Defensa i cap de l'Exèrcit, el general Abdel Fattah El-Sissi, ha assolit dos compromisos amb els països del Golf:

  • En cas que l'administració Obama talli l'assignació anual d'ajuda dels EUA a Egipte que puja a $1,3 mil milions de dòlars, Aràbia Saudita i els Emirats Àrabs Units compensaran aquest dèficit del pressupost militar.
  • Els saudites, els Emirats Àrabs Units i altres països del Golf, com Bahrain i Kuwait, començaran immediatament a injectar fons substancials per mantenir l'economia egípcia en marxa. Una de les claus de la revolta contra Mursi ha estat la carestia que han patit els egipcis sota el domini dels Germans Musulmans.
Els saudites i els Emirats Àrabs Units fins i tot s'han compromès a igualar els fons que Qatar ha transferit a les arques dels Germans Musulmans al Caire en l'últim any, que ascendeix a la xifra astronòmica de $13 mil milions de dòlars.

Això explica la cautela amb què avui, 4 de juliol, el president Barack Obama ha expressat la seva “profunda preocupació per l'enderrocament del president egipci i la suspensió de la seva Constitució”. Obama ha instat els militars a restaurar el govern en mans civils ––sense fer una acusació directa de cop d'Estat–– i “evitar la detenció del president Mursi i els seus partidaris.” No obstant, el president dels EUA ha anunciat que no congelarà l'ajuda a Egipte, ara sota un règim militar, i ha informat que només ha ordenat a la seva administració que avaluï què suposa mantenir l'ajuda militar i econòmica que els Estats Units donen a Egipte ara en mans d'un nou règim militar.

De totes maneres, aquest matí, Washington ha ordenat als diplomàtics nord-americans i les seves famílies que sortissin del Caire tot deixant només el mínim de personal de l'ambaixada per a emergències. Aquesta mesura és només un símptoma de l'àmplia bretxa existent entre el govern d'Obama i el de l'Egipte del post-cop d'Estat encapçalat pel ministre de Defensa i líder del cop, el General Abdel Fattah El-Sissi.

I no cal oblidar que per mitjà d'aquest cop militar reeixit al Caire, el rei saudita Abdullah ha tingut la seva revenja per l'enderrocament del seu amic Hosni Mubàrak el febrer de 2011, pel qual mai ha perdonat al president Obama, a qui fa responsable. La intervenció d'Aràbia Saudita i altres països del Golf en el canvi de govern a Egipte també marca el començament d'una nova etapa de la revolta àrab del Pròxim Orient.

Per primera vegada, un grup de governants àrabs conservadors tradicionalment aliats dels Estats Units han actuat per si sols per omplir el buit de poder deixat per la falta de voluntat del govern d'Obama de perseguir iniciatives directes en la salvatge guerra civil siriana o fer servir l'ús de la força per evitar un Iran nuclear.

L'eliminació dels Germans Musulmans com a subjecte polític a Egipte té conseqüències de llarg abast per a Israel. A curt termini, Israel guanya una mica d'alleujament en questions de seguretat ––especialment, en tot allò que afecta al terrorisme creixent al Sinaí. A més a més, l'organització terrorista Hamàs que governa la Franja de Gaza ha patit el revés polític i militar més perjudicial de la seva història amb la pèrdua del seu pare i patró del Caire. Text: R.Novoa/Debkafile Fotografia: Startribune


        Els continguts, la recerca, les traduccions i el material que compartim amb tu és
        completament gratuït. Si t'agrada la nostra feina, la teva subscripció permetrà
        que aquest lloc continuï en funcionament. Per això et demanem que consideris
        subscriure't als nostres continguts des de tan sols 2,5 € a la setmana. Gràcies!
FES-TE SUBSCRIPTOR


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
;

ACTUALITAT